Spring naar inhoud

Kijktip: De talloze handen waar je pakketje doorheen moet zodat jij het de volgende dag in huis hebt

De redactie deelt iedere dag een journalistieke tip. Vandaag deel ik, correspondent Maite Vermeulen, een documentaire over de verborgen wereld achter onze pakketjes.

‘Leveringsketen’ of supply chain is misschien wel het lelijkste woord in onze taal. Een woord zo saai, dat je je niet kunt voorstellen hoe belangrijk het is voor ons leven. In de documentaire Chain Reaction van The Wall Street Journal wordt dat echter pijnlijk duidelijk. En zien we hoe fragiel onze supply chain eigenlijk is.

We volgen een USB-oplader van de productieplaats in Vietnam naar de consument in de Verenigde Staten. Het is een klein, goedkoop ding, dat je met één klik op de knop online bestelt, en de volgende dag al in huis hebt. Maar daar is een bizarre machinerie van mensen voor nodig. En die mensen komen steeds meer knel te zitten tussen de wens van consumenten om producten steeds sneller in huis te hebben, en de macht van bedrijven als Amazon om dat voor elkaar te krijgen.

De docu is volledig gefocust op de VS. Sommige dingen zijn in Europa wel degelijk anders geregeld – zoals het doorbetalen van vrachtwagenchauffeurs in de tijd dat zij wachten in plaats van rijden. Maar in grote lijnen is onze consumptiemaatschappij gebouwd op exact dezelfde systemen. Een schokkend inkijkje in de verborgen wereld achter onze pakketjes.

Bekijk de documentaire ‘Chain Reaction - Why Global Supply Chains May Never Be the Same’ (54 minuten)
Correspondent Globalisering