Na de gruwelijkheden in de Oekraïense stad Boetsja, waar honderden burgers zijn omgekomen door Russisch oorlogsgeweld, wordt de roep om te stoppen met Russisch olie en gas steeds luider in Europa.

Maar wat zou dat concreet betekenen? De afgelopen tijd deelden correspondenten allerlei denkrichtingen die het beeld over ons gasverbruik veranderen.

Denkspoor 1: de Nederlandse gaskraan moet open

Correspondent Jesse Frederik ziet maar één manier voor Europa om op korte termijn minder afhankelijk te worden van Russisch gas: zet de Groninger gaskraan weer open. Maar laat dit keer ook de bewoners profiteren van de opbrengst.

De ongemakkelijke waarheid: Europa heeft nú Gronings gas nodig Analyse: 16-21 minuten

Denkspoor 2: er liggen kansen voor verduurzaming

Onze correspondenten schreven ook verhalen over hoe de oorlog juist mogelijkheden biedt om sneller te vergroenen – zodat we niet terug hoeven te vallen op de aanleg van méér fossiele infrastructuur.

Correspondent Democratie & Klimaat Jelmer Mommers is het niet eens met Jesse Frederik dat er met de huidige energiecrisis niks anders op zit dan de Groninger gaskraan weer opendraaien. We kunnen beter inzetten op snelle vergroening, schrijft hij in deze column:

Er zijn ook groene manieren om van het Russische gas af te komen Column: 3 minuten

Op de woningmarkt is ook een grote slag te slaan met het aardgasvrij maken van huizen. Maar correspondent Wonen Josta van Bockxmeer ontdekte dat gemeenten daar helemaal geen vaart achter zetten.

Gemeenten, schiet op met die aardgasvrije woningen Nieuwsbrief: 4-5 minuten

Je kunt de verwarming thuis omlaag draaien. Maar je kunt ook warm blijven door meer laagjes kleding te dragen. Achter de isolatie van ons lichaam zit een fascinerende theorie, laat correspondent Kleding Emy Demkes zien.

Klein huiselijk verzet tegen Poetin: thermo-ondergoed Analyse: 3 minuten

Denkspoor 3: we moeten véél minder gebruiken

Thalia Verkade ging een stap verder, en schreef een tweeluik over hoe we het tijdperk van álle fossiele energie achter ons kunnen laten.

Het eerste verhaal in dit tweeluik is een aanbeveling van het boek The Retro Future van John Michael Greer, die zich afvraagt: wat als we uitstekend blijken te kunnen leven met veel minder hightech, op 10 procent van het huidige energieverbruik? Zoals voor het kolen- en olietijdperk, maar dan anders?

Op naar het tijdperk van negatieve vooruitgang! Aanbeveling: 7-9 minuten

Thalia’s interview met architect Césare Peeren is de praktische vertaling van dit idee. Peeren hergebruikt materialen tot het uiterste. Zouden we alle spullen die we nu verspillen hergebruiken, dan hoeven we de komende twintig jaar geen nieuwe materialen meer te produceren, stelt hij.

De afvalcontainer als bouwmarkt: waarom hergebruik volgens deze architect de toekomst heeft Interview: 7-9 minuten

Verder deze week op De Correspondent:

Hoe breed is de Russische steun voor president Vladimir Poetin? In plaats van olie op het vuur te gooien met onbetrouwbare cijfers, kunnen we beter accepteren dat we dit gewoon niet weten, betoogt correspondent Ontcijferen Sanne Blauw.

Poetin afvallen in een peiling: in Rusland is dat een daad van verzet Analyse: 7-9 minuten

Haar leven lang wist Lisette Ma Neza van de tragedie die haar ouders in Rwanda hebben meegemaakt, ook al spraken ze er niet over. In de voorstelling Hier zijn we koningen geeft ze woorden aan die stilte.

Deze dichter geeft woorden aan de onuitspreekbare tragedie die haar Rwandese familie trof Podcast: 53 minuten

Dilara Bilgiç en Joris Luyendijk schreven elk een boek over identiteit, uitsluiting en labels. Volgens hen heeft hokjesdenken wel degelijk een functie. Maar we mogen de ruimte tussen de hokjes niet uit het oog verliezen.

Luisteren: Dilara Bilgiç en Joris Luyendijk over de (on)zin van hokjesdenken Podcast: 62 minuten

Katya Soldak groeide op in de Sovjet-Unie. Tot die ineenstortte, en haar land weer Oekraïne werd. Met een videocamera documenteerde ze haar zoektocht naar haar identiteit en de volwassenwording van Oekraïne. Haar documentaire The Long Breakup is alleen vandaag nog te zien op De Correspondent, in samenwerking met Movies that Matter.

Nu op De Correspondent: Een akelig actuele documentaire over wat het betekent om Oekraïens te zijn Documentaire: 85 minuten