Spring naar inhoud

Bezoektip: Een nieuw filmtheater in Utrecht

Afgelopen donderdagavond zag ik One Second, een Chinese film over een man die koste wat het kost een film wil bekijken. Hij struint door de woestijn, achtervolgt een boefje, gaat op de vuist – een filmfan van het hoogste niveau. (Vooruit, hij heeft zo zijn eigen redenen om die film te willen zien, maar die ga ik niet verklappen.)

Ik vond het een middelmatige film, maar het onderwerp paste wel perfect bij de gelegenheid: de eerste reguliere avond in het nieuwe Slachtstraat Filmtheater in Utrecht. Ik had als donateur van het Utrecht Monumentenfonds op dinsdag al een kijkje mogen nemen, maar nu zag ik voor het eerst een film in een van de rode stoelen.

De oprichter is Jos Stelling, filmmaker en grondlegger van het Nederlands Filmfestival. Hij is ook de man achter de Utrechtse filmtheaters Springhaver (inclusief een iconische kroeg) en het Louis Hartlooper Complex (waar je regelmatig wordt getrakteerd op een uitleg van een explicateur voorafgaand aan de film).

Zoals de liefde voor film van het doek spatte bij One Second, zo spatte het ook uit alle hoeken van de nieuwe bioscoop. De zalen mooi, het personeel aardig, de horeca goed afgewerkt in de stijl van eind 19e-eeuws Parijs. En er is oog voor de lokale cultuur: in de achterkamer hangen foto’s van overleden Utrechtse kunstenaars van fotograaf Max Tosseram.

Als filmliefhebber kan ik alleen maar in mijn handjes knijpen met nóg zo’n fijne bioscoop in de stad. Je ruikt de verf nog en de keuken serveert voorlopig alleen borrelhappen – maar ik denk dat Slachtstraat al snel een fenomeen wordt dat niet meer weg te denken is uit Utrecht.

Bekijk de website van Slachtstraat Filmtheater
Correspondent Ouderschap