Ontwricht Russische propaganda een EU-land?

‘Negentig procent van de media in Bulgarije werkt voor Russische meesters.’ Dit zei Rosen Plevneliev, de Bulgaarse president, eind vorig jaar. Dat Russische propaganda het land in een ijzeren greep heeft, is ook de strekking van een rapport dat het ministerie van Defensie deze week uitbracht. ‘Vision 2020: Bulgaria in NATO and European Defence’ stelt dat die propaganda de economie, de energiezekerheid en de defensiecapaciteit van het land ondermijnt.

De Bulgaren zien de oorlog in Oekraïne als een politieke en wellicht zelfs militaire bedreiging voor Bulgarije. Het rapport ontwaart het gevaar van een ‘hybride oorlog’ die conventionele manieren van oorlogsvoering combineert met guerrillatactieken en een cyber- en informatieoorlog.

Bulgarije zit tussen twee vuren. Neem de South Stream-gaspijplijn door het land. Rusland oefent grote druk uit om die aan te leggen. De EU mikt juist op bevriezing van het project en vermindering van de afhankelijkheid van Russisch gas.

‘Vision 2020’ komt uit de koker van het kamp dat Bulgarije stevig in de EU en de NAVO wil inbedden. Meteen na publicatie stak een storm van protest op uit het pro-Russische kamp. De socialistische ABV-partij vond de beweringen over Russische propaganda ‘volstrekt onacceptabel, foutief en een gevaar voor onze nationale veiligheid.’ De partij eist het aftreden van de minister van Defensie.

Intussen is het gewraakte rapport van de site van het ministerie verdwenen. Of de claim over Russische propaganda nu volledig gegrond is of niet, één ding is zeker: de oorlog in Oekraïne leidt tot een snijdende en ontwrichtende spanning in Oost-Europa.

Bericht Euractiv over het rapport Boze reactie ABV-partij op rapport Over de bevriezing van South Stream