Spring naar inhoud

Museum Voorlinden, een oase van rust en schoonheid in de Randstad

Wie verlangt naar een dagje zonder crisis hoeft niet verder te zoeken. Op de grens tussen Wassenaar en Den Haag ligt een zeldzaam museum in een organisch, bewandelbaar parklandschap. Een vindplaats van rustige vrolijkheid en schoonheid. Het heet Museum Voorlinden. Een oase in de Randstad.

Sinds 2016 is het terrein van een villa in Engelse stijl verrijkt met een subliem museumgebouw, dat dienstbaar is aan de kunst die het huisvest en de tuinen (van tuinarchitect Piet Oudolf) die het omringen. Op de begane grond en terrassen van de oorspronkelijke villa en onder een grote, open tent zijn plekken voor rust, eten en drinken en een onthaast gesprek.

Het museum toont op het ogenblik twee tentoonstellingen die de bezoekers zichtbaar blij maken. De bekende Britse beeldhouwer Antony Gormley verkent het lichaam als veilige haven – in zeer gevarieerde zalen en met figuren her en der staand, liggend, lopend op het terrein. In de andere helft van het gebouw zijn topstukken uit de eigen collectie te zien (Art is the Antidote) – moderne kunst zonder andere agenda dan schoonheid en plezier.

Voorlinden wil niet meehijgen in het peloton van politiek relevante kunst. Het is een particulier museum, dus geen Museumjaarkaart en een toegangskaartje van 19,50 euro. Daar krijg je veel voor. Steeds meer mensen weten deze eigenzinnige, geslaagde adempauze te vinden.

Museum Voorlinden (te bezoeken in Wassenaar, entree 19,50 euro)
Correspondent Politiek