Spring naar inhoud

Een briljante ode aan een even briljante moeder

Een ode aan je moeder brengen. Het klinkt misschien een beetje... cheesy? Ik stel me er meteen zo’n snotterende Amerikaanse prijzenceremonie bij voor: I want to thank my mom...

Maar er is werkelijk niets snotterigs, of ook maar cliché, aan de ode die schrijver Jason Reynolds aan zijn moeder brengt in de vierdelige podcastserie My Mother Made Me. Reynolds schrijft normaal jeugdliteratuur (en won daar zo’n beetje elke grote prijs mee) en groeide op als spokenwordartiest. Zijn stem is diep, zijn dictie meeslepend, zijn teksten zijn poëtisch zonder protserig te worden.

In een dynamische monoloog analyseert Reynolds in de serie de manieren waarop zijn moeder zijn leven heeft beïnvloed. Hij raakt daarbij aan allerlei grote thema’s. Wat is eigenlijk de rol van spiritualiteit in zijn leven, van consumentisme, van zelfreflectie?

Naast zijn prachtige teksten is er een hoofdrol voor... zijn moeder dus. Isabell Reynolds, de ster van de serie. Na het luisteren van deze podcast kun je moeilijk niet van deze vrouw houden. Ze is slim, uit armoede opgeklommen, en heeft een voorliefde voor het casino en megasupermarkt Costco.

Radiotopia: ‘My Mother Made Me’ (Luistertijd: 4 afleveringen van gemiddeld 30 minuten)
Correspondent Globalisering