Zijn hogeropgeleiden minder lief?
Diplomisme. Die term muntte ik begin deze week. De betekenis: discriminatie op basis van opleidingsniveau.
Bijvoorbeeld wanneer een café mbo-studenten weigert. Wanneer een verzekeraar alleen hogeropgeleiden wil verzekeren. Wanneer je naar het hbo of de universiteit moet zijn geweest om je in te mogen schrijven voor een datingplatform. Of om in een huis te mogen wonen.
Het zijn allemaal voorbeelden van diplomisme die ik de afgelopen weken tegenkwam.
Ik schreef er dit artikel over:
Intelligent? Dan ben je vast niet zo sociaal
In een van de studies die ik in het artikel aanhaalde, moesten Amerikaanse proefpersonen antwoorden geven op vragen. Op basis daarvan konden de onderzoekers op een schaal van 0 tot 100 beoordelen hoe de proefpersonen mensen van verschillende opleidingsniveaus waardeerden.
Het was een van de zeven studies die de onderzoekers in verschillende landen uitvoerden, op basis waarvan ze concludeerden: hogeropgeleiden waarderen mensen sterk op basis van hun opleidingsniveau. Ze waarderen andere hogeropgeleiden hoger, en mensen die niet dezelfde diploma’s hebben lager.
Deze week las ik meer artikelen over die waardering. Ik leerde dat alle eigenschappen die we een ander toedichten (saai, intelligent, ijdel, eerlijk) terug te brengen zijn tot twee fundamentele dimensies: warmth en competence. Of: een sociale en een intellectuele dimensie.
Onderzoekers wilden weten: hoe verhouden warmth en competence zich tot elkaar?
Om dat te onderzoeken, deden ze een reeks experimenten. In een zo’n experiment kregen proefpersonen beschrijvingen te lezen van leden van twee verzonnen groepen: Groep Blauw en Groep Groen. De ene groep had duidelijk veel eigenschappen die we associëren met competentie en de andere groep juist niet, maar de groepen verschilden niet op het gebied van warmth. Vervolgens moesten de proefpersonen beoordelen in hoeverre de groepen bepaalde andere kenmerken waarschijnlijk ook zouden bezitten.
Het resultaat: de groep met veel positieve eigenschappen op het gebied van competentie werd inderdaad als competenter beoordeeld. Maar veel opvallender: die competente groep werd ook als minder warm gezien.
Er is, schrijven de onderzoekers, sprake van een compensation effect: wanneer twee groepen met elkaar vergeleken worden, compenseren warmth en competence elkaar. Van heel competente groepen wordt vermoed dat ze minder warm zijn, warme groepen worden als minder competent gezien.
Interessant in het kader van het artikel dat ik schreef: er is ook onderzoek gedaan naar hoe groepen van verschillende opleidingsniveaus elkaar beoordelen in termen van warmth en competence. Daar kwam deze grafiek uit rollen:
Mensen met minder opleiding zien anderen met minder opleiding als veel warmer, en ongeveer even competent als hogeropgeleiden. Hogeropgeleiden zien zichzelf als veel competenter dan mensen met minder opleiding, en zien de groep less educated óók als warmer.
Daar wil ik iets mee in een komend artikel, maar ik weet nog niet precies wat.
Tweewekelijkse Tip van de Week
Dus eerst maar heel iets anders!
Een Australische onderzoeker, Nicole Mockler, wilde weten hoe kranten over leraren schrijven. Vijfentwintig jaar lang analyseerde ze 50 krantenartikelen per week, 65.000 artikelen over leraren in totaal. Nooit eerder deed iemand zulk langdurig, grootschalig onderzoek naar hoe er over leraren geschreven wordt.
Ze ontdekte drie dingen:
1) Er werd in de loop der jaren steeds vaker over teacher quality geschreven. Dat is belangrijk om op te merken, schrijft Mockler, omdat daarmee de verantwoordelijkheid voor tekortkomingen in het onderwijs bij individuele leraren wordt gelegd in plaats van bij de gemeenschappelijke opdracht om het onderwijs te verbeteren.
2) Het beroep wordt in de media heel gesimplificeerd voorgesteld. Media doen bijvoorbeeld alsof er maar twee opties zijn wanneer een leraar een beslissing moet nemen: een goede of een foute beslissing.
3) In verreweg de meeste artikelen kwamen leraren er niet goed vanaf.
Niet zo gek dus, schrijft Mockler, dat maar weinig mensen leraar willen worden.
Ze schreef er een boek over, dat bol.com voor 150 euro over negen weken bij je thuis bezorgt. Voor hetzelfde bedrag kan je ook 32 bench scrapers aanschaffen, dit artikel lezen over het onderzoek, en met de paar euro die je overhoudt een fles zonnebloemolie kopen.
Tot zover, met groet!
Johannes
P.S. Hier moest ik heel hard om lachen.
P.P.S. Dit was m’n laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie. Ik ga naar Zweden, en over vier weken ben ik weer terug!