Spring naar inhoud

Minder vleesconsumptie? Een duurzaamheidstaks wérkt

Verdiep je in een onderwerp waarover je een radicale mening hebt, en je wordt vanzelf minder overtuigd.

Nou heb ik me de afgelopen twee jaar verdiept in de Nederlandse landbouw, maar een van mijn standpunten is alleen maar radicaler geworden. Het is echt heel belangrijk en noodzakelijk dat we minder vee gaan houden, en navenant minder vlees, zuivel en eieren gaan nuttigen. Voor de natuur, voor het klimaat, voor een betere omgang met dieren, en voor het faciliteren van bevolkingsgroei.

Dat gevoel werd nog sterker door naar Studio Plantaardig te luisteren. Deze podcast gaat over de ‘eiwittransitie’: waarom en hoe moeten we ons voedselsysteem verleggen van vooral dierlijke naar zoveel mogelijk plantaardige eiwitten?

In deze podcast geen alarmistische kreten, maar uitgebreide gesprekken met experts die de feiten op een rijtje hebben en deze haarfijn kunnen uitleggen.

Zelf stond ik versteld van het geschatte effect van een duurzaamheidsbijdrage op dierlijke producten. Wanneer je dierlijke producten op termijn gemiddeld 40 procent duurder maakt, afhankelijk van de schade die ze veroorzaken aan de omgeving, zal de Nederlandse vleesconsumptie naar verwachting met maar liefst de helft dalen.

Esther Molenwijk, Ernie van Dalen, Marlon van der Pas: ‘Studio Plantaardig’ (Luistertijd: 20 afleveringen van gemiddeld 40 minuten)
Correspondent Voedsel