Spring naar inhoud

Een nieuwsbrief vol ‘vergeten’ wereldnieuws

Ken je dat, dat je de kranten openslaat (of in mijn geval, naar hun websites surft), en overal bijna hetzelfde nieuws ziet? De Queen is overleden, vluchtelingen verblijven in erbarmelijke omstandigheden in Ter Apel, er is oorlog in Oekraïne.

Dit zijn natuurlijk belangrijke gebeurtenissen. Maar, vraag ik me op zo’n moment af: wat is er eigenlijk gaande in de rest van de wereld?

Het antwoord vind ik in What Happened Last Week, een wekelijkse nieuwsbrief met belangrijke verhalen uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Bijvoorbeeld uit Botswana, dat er bijna in geslaagd is Uit Mexico, waar grote delen van het land kampen met een Of uit Maleisië, waar de overheid

De schrijver van de nieuwsbrief is de Koerdische, in Berlijn woonachtige journalist Sham Jaff. In bondige, vlot geschreven alinea’s beantwoordt ze de belangrijkste vragen: waarom moet je iets over een bepaalde gebeurtenis weten, wat ging eraan vooraf en wat staat er nu op het spel? Ze stelt lezers gerust dat het echt niet erg is als je niet precies weet waar Burundi ligt, en tipt meteen een spel om je kennis van de topografie van Afrika te verbeteren.

Wie meer over Jaff wil weten, kan haar ook Vrijdag schreef ze daar: ‘Ik heb niets te zeggen over de dood van koningin Elizabeth. Ik hoop dat dat oké is.’

Sham Jaff: ‘What Happened Last Week’ (Nieuwsbrief, wordt iedere maandag verstuurd)
Correspondent Wonen