Help jij mee het Nederlandse bodemleven in kaart te brengen?

De bodem – de basis van de landbouw – is nergens ter wereld zo gedetailleerd in kaart gebracht als in Nederland. Grondsoorten, korrelgroottes, chemische gesteldheid worden al een eeuw minutieus onderzocht. Maar er is één essentieel ecologisch aspect waar nog geen kaart van bestaat: het bodemleven.

En laat nou juist het bodemleven de belangrijkste troef zijn om de landbouw klimaatbestendiger en minder vervuilend te maken. Minder kunstmest, meer bodemleven –

Nu komt er gelukkig steeds meer aandacht voor. Ook in Nederland zijn wetenschappers begonnen aan een En jij kan een steentje bijdragen: volgende week begint namelijk de achtste editie van de landelijke Bodemdierendagen.

Dit evenement is bedoeld om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met hun onderburen, maar ook om data te verzamelen. Waar trekvogels al sinds 1911 worden geteld in Nederland, komt nationaal onderzoek naar het bodemleven nu pas van de grond.

Door in het park in je wijk, je tuin of zelfs de plantenbak op je balkon op zoek te gaan naar regenwormen, kevers en naaktslakken (met behulp van een checklist), kun je bijdragen aan het in kaart brengen van het Nederlandse bodemleven – en veranderingen daarin. Dus ga naar buiten, en help mee om ondergronds Nederland te ontdekken.

Nederlands Instituut voor Ecologie e.a.: ‘Bodemdierendagen 2022’ (Meedoen kan van 23 september t/m 5 oktober)