‘They’re good people.’ Volgens mij zegt de Amerikaanse humorist David Sedaris dit wel vier keer in een over zijn favoriete boek. 

Op 27 september nam Sedaris de verhalenbundel Tenth of December (2013) van George Saunders mee naar de Amsterdamse Rode Hoed. Ik schreef al in mijn tuin hoezeer ik onder de indruk van dit boek ben geraakt. Saunders beschrijft in tien verhalen - die zich in de nabije toekomst of een parallelle wereld afspelen - hoe goede mensen in de problemen raken. 

Zo koopt een vader na een financiële meevaller voor zijn dochter. In de voortuin wapperen voortaan vier vrouwen uit ontwikkelingslanden die van de opbrengsten hun families kunnen onderhouden. Maar als één van zijn andere dochters de meisjes bevrijdt, raakt de familie in zware financiële problemen. 

Sedaris bewondert Saunders omdat hij satire weet te schrijven over mensen met goede bedoelingen. Valse types belachelijk maken kan bijna iedereen, maar probeer het maar eens met zo’n goedmoedige onhandige vader. Het is volgens Sedaris een warm en tegelijkertijd onheilspellend boek, geschreven ‘door een ongelooflijk goed mens.’ 

Kijk hieronder het interview terug: 

Vimeo
Videoregistratie van het gesprek met David Sedaris
Het titelverhaal Tenth of December staat op de site van Saunders Wil je eerst een voorproefje van het boek? Het titelverhaal staat op de site van de auteur. Lees het verhaal hier gratis George Saunders - Tenth of December (2013) Op 5 november komt de Nederlandse vertaling bij uitgeverij Podium uit. Uiteraard getiteld 10 december. De originele versie is te koop bij bol.com