Deze week: zo belangrijk zijn de midterm-verkiezingen in de VS

Marc Chavannes
Correspondent Politiek

Elke week zetten we vijf artikelen van de afgelopen week nog even extra in het zonnetje. Maar eerst: correspondent Politiek Marc Chavannes doet verslag van de midterm-verkiezingen in Amerika, en vertelt waarom ze óók voor ons in Nederland van belang zijn.

In de VS werden dinsdag de midterm-verkiezingen gehouden. De voorspelde Republikeinse tsunami (‘the red wave’) bleef uit. De Democraten van president Biden haalden opgelucht adem: meestal verliest de partij in het Witte Huis veel meer, halverwege de presidentstermijn.

Verwacht werd dat de ook in Amerika sterk gestegen kosten van het levensonderhoud de kiezers tegen de Democraten zouden opzetten. Maar uit de peilingen bleek dat, naast de inflatie, ook de vrees dat het recht op abortus in steeds meer staten in het geding zou zijn, veel kiezers had gemotiveerd.

De uitslagen waren in sommige gevallen niet direct duidelijk. De Democraten verdedigden zowel in het Huis van Afgevaardigden als de Senaat hun meerderheid. De Republikeinen koersten af op een kleine meerderheid in het Huis.

De strijd om de Senaat verengde zich na een dag tellen tot drie zuidelijke swing states: Arizona, Nevada en Georgia. In die laatste staat wordt 6 december een herverkiezing gehouden omdat geen van de kandidaten 50 procent + 1 van de stemmen had gehaald.

In dit politiek dagboek plaats ik, naast de relatief optimistische uitleg van de uitslagen, een tweede lezing die, vrees ik, realistisch is.

Hoe goed het ook is voor de Amerikaanse democratie dat het gezond verstand een dam heeft opgeworpen tegen de invloed van Donald Trump, zijn mentaliteit en methode doen juist nu hun intrede in vertegenwoordigende functies, zowel landelijk als in de staatsparlementen: ruim 200 van de 330 door hem gerekruteerde politici werden deze week gekozen. Hun enige programmapunt: Donald Trump won de presidentsverkiezingen van 2020, Joe Biden is een fraudeur.

Zij hebben gezworen er alles aan te gaan doen om ervoor te zorgen dat Trump in 2024 weer/wel wint, desnoods door geldige uitslagen af te keuren en in diskrediet te brengen, en willen dat de komende tijd op staatsniveau wettelijk mogelijk maken.

De oorlog in Oekraïne heeft, voorzover nodig, Europese landen eraan herinnerd dat zij nog lang niet zonder de Amerikaanse bescherming hun zelfstandigheid kunnen garanderen. Daarom zijn Amerikaanse verkiezingen niet alleen een fascinerend en huiveringwekkend schouwspel, maar ook van vitaal belang voor ons in Europa.


Omdat er nog geen objectieve methode bestaat om pijn te meten, kun je niet bewijzen dat je pijn lijdt. Je bent afhankelijk van of anderen je geloven, ziet correspondent Gezondheid Ruben Mersch. Vooral mensen van kleur, vrouwen en pijnpatiënten bij wie er geen medische oorzaak wordt gevonden, zijn daar nog altijd de dupe van.


Wie begaan is met vrouwenrechten, kijkt – net als Sophie van Gool en Coco van Beveren – met goede reden naar IJsland: de eilandstaat heeft al jaren de kleinste genderkloof ter wereld. Terwijl we in Nederland vaak nog discussiëren over de vraag of we écht een probleem hebben, richt IJsland zich op de oplossingen.


Toen journalist Sanne van Rij jong was, leerde ze dat je eerst van jezelf moet houden voor je een waardevolle relatie met een ander kunt aangaan. Als dat je niet lukt, moet je dat oplossen met #SelfLove en #SelfCare. Nu weet ze: van jezelf leren houden is keihard werken, maar dat hoef je gelukkig niet alleen te doen.


Nog voor je op deze wereld bent, kruipt armoede in je lichaam, je ziel en je organen, om je vervolgens nooit meer helemaal los te laten. Dat beperkt je groei en beïnvloedt zelfs je DNA. Politicoloog en publicist Tim ‘S Jongers ziet: kinderarmoede gaat om veel meer dan kinderen.