Spring naar inhoud

Hier een klimaatalfabet dat laat zien: de aarde leefbaar houden, ga er maar aan staan

Onlangs maakte klimaatjournalist Elizabeth Kolbert de balans op: waar staan we met onze opwarmende aarde en de vele pogingen daar iets aan te doen?

Om dit verhaal goed te vertellen, moet je van alles herhalen wat al ettelijke keren is gemeld: zoals dat de snelheid waarmee we het klimaat veranderen totaal ongeëvenaard is in de geschiedenis van onze planeet. Uniek aan Kolberts artikel is de vorm – een alfabet. Denk aan de h van hoop, de r van Republikeinen, de t van temperaturen.

Het hele klimaatalfabetverhaal is 13.000 woorden lang – een uur lezen – maar verloor mijn aandacht niet. Stapje voor stapje schetst Kolbert een haarscherp beeld van hoe ontiegelijk groot de uitdaging is die voor ons ligt.

Dit is de eeuw van gigantische bedreigingen, gigantische mogelijkheden en gigantische beperkingen. Kolbert slaagt erin die tegenstrijdigheden te vangen. ‘Zeggen dat er geweldig werk wordt verricht om klimaatverandering tegen te gaan en zeggen dat er bijna geen vooruitgang is geboekt, is geen contradictie’, schrijft ze bijvoorbeeld, ‘maar een feit.’

The New Yorker: ‘Climate Change from A to Z’ (Leestijd: 1 uur)
Correspondent Democratie & Klimaat