Spring naar inhoud

Deze Oekraïense en Russische musici strijden voor vrijheid, met piano en cello als wapens

Voor de wereldberoemde Russische pianist Jevgeni Kissin zijn de noten die hij speelt kogels in de strijd. Dat zegt hij in de prachtig vastberaden en verontwaardigde film United We Stand van David van Tijn. Hij speelt Chopins Polonaise op. 53 om zijn woorden te onderstrepen.

Het is de jonge, in Nederland woonachtige Russische celliste Maya Fridman die hem en andere Oekraïense en Russische topmusici bij elkaar zoekt om met woorden en vooral met muziek te strijden tegen alles waar Vladimir Poetin voor staat: het uitwissen van Oekraïne als natie, als cultuur, als land op de lange weg naar vrijheid van de eeuwenlange onderdrukker.

De film is ontroerend omdat Fridman haar onzekerheid omzet in durf en daadkracht. Samen met Kissin krijgt zij zalen door het hele land vol voor benefietconcerten, met steeds weer andere muzikale collega’s – onder wie de Oekraïense pianisten Anna Fedorova en Vadim Neselovskyi en de Letse cellist Mischa Maisky. Ieder met een eigen verhaal, een eigen bron van kracht tegen het brute geweld dat vaak hun families raakt.

Het geheel is sober en warm gefilmd, en is alleen al vanwege de rijkelijk gedoseerde muziekfragmenten een document van solidariteit om ademloos naar te kijken en te luisteren.

David van Tijn: ‘United We Stand (Musicians in Times of War)’ (Kijktijd: 1 uur en 15 minuten, te zien op Picl) ‘United We Stand’ is momenteel ook te zien in verschillende filmhuizen
Correspondent Politiek