Een derde van de wereldbevolking doet het. Het heeft dramatische gevolgen voor het milieu, het klimaat, vrouwen en de gezondheid van En toch hebben we het er vrijwel nooit over: koken op

Luchtvervuiling is zo’n onderwerp dat je niet meer loslaat, zeker als je de cijfers tot je laat doordringen. Ga maar na: de Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er tussen 2030 en 2050 zullen sterven aan de gevolgen van klimaatverandering. Dat is enorm en verschrikkelijk, maar eigenlijk nog maar weinig vergeleken met de impact van luchtvervuiling. Want in dat laatste geval hebben we het namelijk over Niet over dertig jaar, maar nu al, ieder jaar weer.

In een grote stad als Delhi verliezen mensen maar liefst tien jaar aan levensverwachting door het inademen van vervuilde lucht. Als de wereld verder opwarmt tot 2 graden hebben we het over Niet door overstromingen, droogtes, orkanen of tsunami’s – maar door de extra luchtvervuiling die het verbranden van al die fossiele brandstoffen met zich meebrengt. Oftewel: eigenlijk is luchtvervuiling een nóg sterkere reden om over te stappen op groene energie.

Deze week hebben we het erover met wetenschapper Esther Boudewijns, die onlangs een groot paper publiceerde in het prestigieuze tijdschrift The Lancet over de

Want juist omdat het probleem zo groot is, zijn de oplossingen ook zo veelbelovend. strijdt niet alleen tegen luchtvervuiling, maar ook tegen ontbossing, klimaatopwarming en genderongelijkheid – het zijn namelijk vooral vrouwen die koken. We hebben het hier, kortom, over een win-win-win-winoplossing.

Boudewijns vertelt over haar onderzoek en over de leidende rol die Nederland speelt in het – helaas – nog veel te kleine wereldje van schoonkokenactivisten. Als altijd zijn we benieuwd wat jullie vinden van deze aflevering. We zijn te bereiken op rudienfreddieshow@decorrespondent.nl.

Leesvoer bij deze aflevering:

  • De studie (2022) in The Lancet, waarvan Boudewijns eerste auteur is.
  • Het artikel van David Wallace-Wells in de London Review of Books, en zijn klimaatboek
  • De van het kabinet-Rutte IV, waarin Nederland de ambitie uitspreekt om 100 miljoen mensen toegang te geven tot duurzame energie.

Meer lezen?

99 procent van het klimaatnieuws gaat over 0,04 procent van de atmosfeer: CO₂. Maar er hangt meer urgents in de lucht Klimaatverhalen gaan vooral over opwarming door CO₂-uitstoot, maar de verbrandingseconomie spuugt veel meer deeltjes de lucht in. Die zijn net zo goed van invloed op het klimaat, maar ook op het weer én de volksgezondheid. Maak kennis met: aerosolen.  Lees de analyse van Tamar Stelling De lucht in onze steden is veel te vies. Het magische middel ertegen: met cijfers goochelen Meer dan 80 procent van de Europese stadsbevolking wordt blootgesteld aan te hoge concentraties fijnstof. Brussel én de lidstaten doen er veel te weinig aan en hanteren verschillende, slappe normen. Lees de analyse van Tomas Vanheste