Spring naar inhoud

Duurzame technologie wordt steeds duurzamer (en wint het duizend keer van fossiel)

Mooi nieuws deze week: De Deense windmolengigant Vestas pompte geld in de oplossing, innovatieve mensen gingen aan de slag, et voilà.

Dit is een belangrijke stap in het duurzamer maken van duurzame energie: naarmate we zonnepanelen, windmolens en batterijen beter gaan hergebruiken, wordt de milieuvoetafdruk van deze energiebronnen nog lager.

Iemand die de feiten rondom dit soort lastige vraagstukken goed op een rij zet, is Hannah Ritchie. Zij is onderzoeker in Oxford en werkt voor het onvolprezen dataplatform Our World in Data. Maar ze heeft ook een eigen weblog, Sustainability by numbers. Een aanrader om te volgen.

Zo beantwoordde Ritchie laatst de veelgehoorde kritiek dat we voor duurzame technologie zo ontiegelijk veel nieuwe materialen uit de grond zouden moeten halen. ‘Schone’ energie zou dan eigenlijk gewoon een voortzetting zijn van de aloude uitbuiting van Moeder Aarde.

Tot je naar de cijfers kijkt: zelfs als we duurzame technologie op volle snelheid blijven ontwikkelen, hoeven we daarvoor vijfhonderd tot duizend keer minder grondstoffen te winnen dan voor het huidige, fossiele systeem.

Mijnbouw blijft schadelijk, dat moeten we niet wegmoffelen. Maar laat het betere niet de vijand zijn van het goede. En onthoud: een windmolen kun je recyclen, een vat olie niet.

Sustainability by numbers: ‘Mining quantities for low-carbon energy is hundreds to thousands of times lower than mining for fossil fuels’ (Leestijd: 5 minuten)
Correspondent Democratie & Klimaat