En dan, tot slot, het weer. Hoe zijn de vooruitzichten zo vlak voor de Provinciale Staten, Gerrit? 

Ja, dank Annechien. De vooruitzichten zijn weer typisch Nederlands te noemen. Maar we beginnen, zoals altijd, met een paar fraaie foto’s van onze kijkers. Jullie hadden weer mooie beelden ingestuurd. 

Zoals deze van M. Rutte uit Den Haag, die tijdens zijn hardlooprondje langs de media een ‘linkse wolk’ tegenkwam – of, althans, daar lijkt het op, maar het zou ook rechtse mist kunnen zijn, waardoor je het politieke landschap niet zo goed meer kunt waarnemen. Wie goed kijkt, ziet dat er, daar, aan de rechterkant wat electorale storingen in aantocht zijn.

De volgende foto is van Jesse K. en Attje K. – net getrouwd, of nee, verloofd, of nee, geregistreerd partners, of nee, tijdelijk samenwonend – die dit kiekje namen van, in hun woorden, de ‘linkse lente’ – dat moet in de Randstad zijn geweest, zo te zien, en wellicht ook een beetje voorbarig, want vooralsnog stijgen niet de temperaturen maar alleen de prijzen, wat doorgaans een voorbode is van een rechts koufront. 

En dan hebben we nog deze idyllische foto van Wopke H. uit Bussum, die op zoek was naar zijn achterban en toen dit leeggelopen boerenlandschap tegenkwam. ‘Geen stemmer te bekennen. Een ongure dag, met zo veel stikstof in de lucht’, schrijft Wopke,

Goed, dan de vooruitzichten voor de komende tijd. 

Houd rekening met een stevige populistische wind en omgekeerde vlaggen

Op de satellietbeelden zien we nog steeds een Russisch hogedrukgebied boven Oekraïne, met donkere wolken en een mogelijke economische depressie in heel Europa tot gevolg. Dat zorgt ook in ons land voor een stevige populistische wind – van zwak tot matig aan de kust tot complotachtig op het platteland. Houd daar dus rekening met omgekeerde vlaggen. 

Sporadisch krijgen we windstoten van 9 à 10 op de schaal van Beaudet

Kijken we naar de Forum-kaart van Europa, dan zien we weer een heel ander beeld: daar is het nu juist prachtig weer in Oekraïne, met een zomers briesje uit het oosten, en gevoelstemperaturen – geen gemeten temperaturen! – van zo’n 30 graden Celsius. Ondertussen is in West-Europa een nieuwe ijstijd aangebroken, door een smogwolk uit Brussel en een verzonnen hittegolf uit het Zwitserse Davos, waar het weer in het geheim wordt bepaald. Plaatselijk, vooral online, kunnen daardoor sporadisch nog natte windstoten voorkomen van 9 à 10 op de schaal van Beaudet.

Dichte mist in de provinciebesturen, met beperkt zicht op de lange termijn

Terug naar de kaart van Nederland. Daar zien we dat met name in het noorden en oosten van het land het vertrouwen in de politiek onder het vriespunt is gezakt, en kan zich in de buurt van de lijsttrekkers af en toe een bedreigend front vormen. Blijft de wind uit Duitsland extra stikstof naar Nederland brengen, dan neemt ook de kans op onweer toe.

Houdt de populistische wind aan, dan kan dat een langdurige koudegolf teweegbrengen – met lokale gladheid op het Binnenhof en dichte mist in de provinciebesturen. Dat zal dan leiden tot afnemende regeerbaarheid en beperkt zicht op de lange termijn. 

Het wordt, kortom, waarschijnlijk een typisch Hollandse lente, met veel motregen, lokale driftbuien en eens in de zoveel tijd een storm in een glas water.

Tot slot nog de weersverwachting tot 2050 – pardon, nee, ik hoor nu van de regie dat we daar geen tijd meer voor hebben. Terug naar jou, Annechien.

Dank je wel, Gerrit.

[Vrolijke eindjingle.]

Het weer werd mede mogelijk gemaakt door veertig jaar mooi weer spelen.