Spring naar inhoud

Zo worden abortuspillen Oekraïne in gesmokkeld

Als twee van je favoriete podcastshows een coproductie maken, dan weet je: dit gaat goed zijn. En het tweeluik over Oekraïne dat Rough Translation en Radiolab (echt, als je deze shows nog niet kent, ga onmiddellijk luisteren!) afgelopen maand samen uitbrachten, stelde me dan ook niet teleur.

In Ukraine: Under the Counter en Ukraine: The Handoff volgen de journalisten een smokkelactie van abortuspillen richting Oekraïne. En aan de hand van die pillen leerde ik van alles over de oorlog op ons continent. Hoe ingewikkeld het is om hulpgoederen het gebied in te krijgen, hoeveel risico gewone burgers lopen om anderen te helpen, hoe ongeschikt de reguliere hulpkanalen soms zijn, hoe verkrachting een oorlogswapen is geworden, hoe abortus als een antipatriottistische actie wordt gezien, en hoe artsen en verpleegkundigen roeien met de riemen die ze hebben.

Voor iedereen die zelf weleens zwanger is geweest, zitten er bloedstollende verhalen in. Of misschien wel gewoon voor iedereen die zich maar een beetje kan inleven in een ander.

NPR: ‘Ukraine: Under The Counter’ (Luistertijd: 40 minuten) NPR: ‘Ukraine: The Handoff’ (Luistertijd: 30 minuten)
Correspondent Globalisering