Vijf originele games en spellen om op vakantie te spelen
De komende week tippen onze correspondenten vakantievoer: boeken, films, series of games voor waar dan ook ter wereld. Voor het gemak onderscheiden we zeven categorieën. Vandaag: games en spellen.
1. The Stanley Parable
The Stanley Parable begon in 2011 als mod (een spel gebouwd met de onderdelen van een ander spel), maar is in oktober 2013 uitgekomen als opzichzelfstaande game. Zelf noemen ze het interactieve fictie. Ik weet niet zo goed hoe je het zou moeten noemen: het heeft de uiterlijke kenmerken van een computerspel, maar is in wezen iets anders. Iets waar nog niet echt een woord voor is.
Nog onhandiger: je kan er eigenlijk niets over zeggen, want alles is een spoiler. Behalve dat je een personage bent dat Stanley heet en je een kantoorklerk bent die op een dag opkijkt van zijn computerscherm en ziet dat iedereen weg is. De game (nou ja, "game") speelt met de conventies van computerspelletjes, bevraagt het lineaire spelmodel dat we kennen en zet alles wat je gewend bent op z’n kop. En het is ook nog eens heel grappig. Hieronder vind je de trailer van de game, voor een eerste indruk. (Daan Windhorst)
2. Monument Valley
De plot van de game Monument Valley klikt vrij simpel, oubollig zelfs: een prinses moet door een doolhof worden geleid. Maar wát voor een doolhof. In deze oogstrelende puzzel-game is niets wat het lijkt. De puzzels zijn namelijk ontworpen in de stijl van graficus M.C. Esscher en het perspectief is telkens weer bedriegend. Goed voor uren puzzelplezier. (Dimitri Tokmetzis)
3. South Park: The Stick of Truth
De vier hoofdpersonages uit South Park, de mijns inziens beste maatschappij-kritische televisieserie uit de recente geschiedenis, gaan in dit avonturenspel op jacht naar de zogenoemde Stick of Truth. Inderdaad: een stok die alle waarheid ter wereld herbergt.
Samen met All-American Stan, eeuwig doelwit Kyle, sadist Cartman en pechvogel Kenny - die elke dag wel een keer sterft -, neem je het als speler in verschillende levels op tegen tovenaars, nazi-zombies, tuinkabouters en een aantal andere, South Park-fans wel bekende figuren (denk aan ManBearPig).
Het spel is een RPG (Role Playing Game) waarin je als speler de ‘new kid in town’ bent. The Stick of Truth is voor de echte South Park-liefhebber. Je kunt rondlopen door het dorp dat je altijd op tv ziet en hoe verder je komt in de levels, hoe meer gebieden van het dorp je kunt betreden.
Ook de verwachte inside jokes zijn alom aanwezig en de manier waarop traditionele aanvallen worden uitgevoerd zijn op z’n South Parks, bijvoorbeeld de manier waarop je tegenstanders kunt uitschakelen: met natte scheten.
Het spel is gebaseerd op de briljante serie afleveringen over Game of Thrones, dus enige kennis van de tekenfilm en de HBO-serie maakt het spelen net wat leuker. De graphics zijn zoals je ze kent uit de tekenfilm: in 2D, met felle kleuren, vooral niet te realistisch. Maar het beste aspect van het spel is toch wel dat het ten opzichte van de tv-serie niet aan humor heeft ingeboet: het is meedogenloos, vaak op het randje, maar onmiskenbaar doeltreffend. (Vera Mulder)
4. Santoska
Wat is er beter dan een ouderwets spelletje spelen op vakantie? Rummikub, Scrabble, of Kolonisten van Catan - je kunt mij ervoor wakker maken. En ook een heel aantal nieuwe spelletjes doe ik met plezier: Boonanza, Saboteuren, Koehandel. Veel van die nieuwe spelletjes gaan echter snel vervelen, of zijn een variatie op een ouder, vaak beter spel.
Je kunt Santoska met drie of vier personen prima spelen, maar hoe meer zielen, hoe meer vreugd
Maar afgelopen vakantie heb ik een nieuw spel ontdekt dat echt de moeite waard is: Santoska. Je kunt het met drie of vier personen prima spelen, maar hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Zaak is om zo min mogelijk punten te halen met de kaarten die je hebt - een deel mag je inzien, een deel ligt omgedraaid en hangt dus van gokken af. Het spel gaat lekker vlot en is enorm verslavend: het biedt precies de goede combinatie van geluk en tactiek die nodig is om te winnen. Zo kom je de avondjes wel door. (Maite Vermeulen)
5. Bananagrams
Kenmerkend voor een goede zomervakantie is de bovenmatige aanwezigheid van de zon, die bijna elk beeldscherm in een ongewenste spiegel verandert. Vandaar mijn analoge tip: het heerlijke woordspel Bananagrams. Je speelt het met een groepje en het doet denken aan Scrabble. Een bijzonder verslavend verschil is dat je niet op elkaar hoeft te wachten: het is de bedoeling dat je snel met je letters woorden maakt en daarna extra letters aansluit op wat er al ligt. Punten tellen is niet nodig en een spelbord net zo min. Het is makkelijk om te leren, snel om te spelen, strategischer dan je eerst denkt en lekker lastig om dominant in te worden. (Harald Dunnink, hoofdontwerper)