Spring naar inhoud

Op het uiterste randje van Manhattan bevindt zich het midden van de wereld

En dit is hoe het er uitziet: een stoffig kantoorgebouw met kelders zonder daglicht waar ambtenaren uit alle werelddelen in krappe cubicles hun dagen slijten. De flat gaat 39 verdiepingen de hoogte in en wordt omgeven door enkele lagere gebouwen. Eén ervan is goed te herkennen aan de koepel: het is de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Overal zijn de naties verdeeld, maar op dit stukje grond zijn ze verenigd. We zijn hier dan ook niet langer op Amerikaans, maar op internationaal grondgebied. Je kunt hier nota bene VN-postzegels kopen en je post versturen via het VN-postsysteem.

Gedurende een week is dit het universum waar wij (correspondenten Karel Smouter en Maite Vermeulen) ons ophouden. We zijn te gast bij de Verenigde Naties Zomeracademie. Met zo’n veertig anderen uit 25 landen wordt een week lang gepraat over de VN. Wat komen we hier doen?

De VN is een organisatie die elke dag weleens op duikt in het nieuws. Met een rapport over armoede. Met een belangrijke stemming in de VN Veiligheidsraad over Syrië of Gaza. Of beter: met het zoveelste veto.

Maar hoeveel weten we eigenlijk van de VN zelf? Hoe werkt de VN? En vooral: is deze organisatie, die vlak na de Tweede Wereldoorlog is opgericht, nog wel in staat om de huidige wereld te leiden?

In de aanloop naar de zeventigste verjaardag van de VN (24 oktober 2015) en het aflopen van de VN Millennium Ontwikkelingsdoelen (eind 2015) leek het komende jaar ons een geschikt moment om diepgaand te kijken naar de VN als systeem van organisaties.

Wat werkt, wat niet, en is er ruimte voor beweging in het centrum van de wereld?

Bij wijze van vooronderzoek volgen wij deze week dus de VN crash course. We zitten hele dagen in het Dag Hammarskjöldauditorium (zie foto) en laten daar een stroom aan presentaties over ons heen komen. Maar dat niet alleen: want de deelnemers van deze cursus (die allemaal in en om de VN werken) zijn misschien nog wel interessanter dan de sprekers. Wat is hun visie op de organisatie waarvoor ze werken? Wat zijn hun frustraties, ideeën en dromen?

In de volgende notitie: hoe controleren journalisten de VN?

Hoofdkantoor van de VN in New York.
Hier vind je meer informatie over de UN Summer Academy Lees hier de volgende notitie, over de VN en het perscorps. Lees hier hoe wij willen gaan schrijven over de VN. Lees hier onze eerste conclusie: de VN bestaat niet.
Correspondent Globalisering