Spring naar inhoud

Hoe doen wij dat dan, schrijven over de Verenigde Naties?

In onze vorige notitie hebben we de nodige vraagtekens gezet bij de manier waarop journalisten de Verenigde Naties controleren. Onze voorlopige conclusie was: dat doen ze niet of nauwelijks. Gezeteld in het VN-gebouw lijkt de persafdeling haast de pr-afdeling te zijn.

Maar doen wij het zoveel beter? We willen in 2015, als de VN zeventig wordt en de Millenniumdoelen ten einde lopen, de organisatie zelf tegen het licht houden.

Onze eerste stap is het volgen van de VN Zomeracademie. We hebben ons als journalist bekendgemaakt en doen aan alle onderdelen mee. Van het kennismakingsspel, waar de 45 deelnemers uit 28 landen over hun thuisland vertellen, tot de etentjes in de avonduren. En van brainstorms over technologie bij de VN tot lange presentaties over de prestaties van de enige drone die de VN in zijn bezit heeft.

We zijn op de academie afgekomen omdat hier, aldus de organisatie, ‘het VN-personeel komt dat er nog een beetje in gelooft.’ Tijdens de week staat innovatie van de VN centraal.

Wat kan er anders, en hoe kan het beter? Het gros van de VN-medewerkers is realistisch: zo’n grote, logge club, die kun je echt niet op een ander spoor zetten.

Maar zo niet hier, op de zomeracademie. Hier komen niet de leidinggevenden, maar high potentials en uitvoerend personeel, dat verspreid over de aarde op VN-posten is gestationeerd. We spreken hen zonder hun woordvoerders, en met het vertrouwen dat je nu eenmaal opbouwt als je een week met elkaar zit opgescheept. Dat is winst.

Zeker nadat we een presentatie hebben gegeven over De Correspondent en de bezoekers in een interactieve sessie hebben laten brainstormen over wat zij zouden veranderen als ze aan het roer staan.

Maar natuurlijk komt ook deze werkwijze tegen een prijs. Zo kunnen we niemand letterlijk citeren, en mogen we de soms razend interessante presentaties puur als achtergrondmateriaal gebruiken. Al na een paar dagen zijn we kortom heel wat off the record-informatie rijker.

Is het niet zonde dat we niets hiervan kunnen gebruiken? Wij denken van niet. Alles wat we deze week leren, kunnen we in het jaar dat volgt on the record verifiëren.

In de volgende notitie: wat zijn onze eerste lessen over de VN?

Lees hier onze eerste notitie, over wat we aan het doen zijn in New York. Lees hier onze tweede notitie, over het perscorps van de VN
Correspondent Globalisering