In beeld: waar komt het graan uit Rusland en Oekraïne nou écht terecht?
Door de graandeal met Rusland kon graan uit Oekraïne veilig verscheept worden. Volgens de EU en de VN is de deal nodig om honger in de wereld te voorkomen. Maar in werkelijkheid werd dit graan vooral gebruikt als veevoer voor Europa.
Een steeds groter deel van al het graan wereldwijd wordt verhandeld op de internationale vrije markt. Het idee daarachter is dat dit tot een min of meer eerlijke verdeling leidt. Immers: mensen die het nodig hebben, zullen er meer voor overhebben dan de mensen die het niet nodig hebben. Leuk principe. Maar wat nou als het geld om het graan mee te kopen niet eerlijk verdeeld is?
Dat maakte de graandeal tussen Oekraïne en Rusland pijnlijk duidelijk. De Verenigde Naties bewegen hemel en aarde om deze deal weer overeind te krijgen, en zo tekorten te voorkomen op de internationale graanmarkt. Maar het is maar de vraag waar het resulterende graan terechtkomt.
Bij de ondervoede mensen die het nodig hebben? Helaas: we hebben de getallen, verzameld door de Wereldvoedselorganisatie, voor je op een rijtje gezet. Laat je meenemen door de data, of – primeur(!) – gebruik de groene knop om zelf verbanden te zoeken. Laat vooral je bevindingen achter in de bijdragesectie.
Correctie, 21 juli 2023: De tekst is aangepast nadat Rusland, kort na uitkomen van dit artikel, de graandeal niet heeft verlengd.