Spring naar inhoud

Geen nieuws? Dan maak je het gewoon zelf

Ik schreef vandaag over een oefening van het Nederlandse Urban Search and Rescue team in de provincie Groningen. In een op instorten staande boerderij in Veendam werden etalagepoppen verstopt, die het team moest ‘redden,’ alsof het overlevenden van een aardbeving waren.

Fotograaf Pieter van den Boogert en ik gingen erheen voor ons grotere project over noodhulp, en het was vrij toevallig dat we deze oefening kozen: het USAR-team oefent namelijk bijna elke maand wel ergens. De ene keer oefenen ze met hun speurhonden, de andere keer met werken op grote hoogte en dan weer, zoals hier in Veendam, met stutten en schoren.

Tot onze verbazing was het dan ook een mediadrukte van belang bij de oefening. Niet omdat het oefenen van het USAR-team zo bijzonder is, maar omdat deze oefening in Groningen was. De insteek van het nieuwsitem: Groningen bereidt zich voor op een aardbeving.

Dit had natuurlijk vrij weinig te maken met de oefening. Ik hoorde de ondercommandant van het USAR-team tot vier keer toe tegen de NOS-correspondent zeggen dat deze oefening niets te maken had met het aardbevingsrisico in Groningen. Toevallig stond deze boerderij op de lijst om gesloopt te worden, en daar maakte USAR graag gebruik van om te oefenen met instabiele gebouwen. Had zo’n boerderij in Zeeland gestaan, dan was de oefening daar geweest.

‘s Avonds zette ik het achtuurjournaal aan. En ja hoor, daar was het item over de USAR-oefening. De insteek (en ik quote de nieuwslezer hier): ‘In Groningen wordt deze week een grote rampenoefening gehouden, in het gebied dat regelmatig met aardschokken te kampen heeft. Ze oefenen vooral op het redden van mensen in huizen die zijn ingestort. Volgens de NAM zijn het afgelopen jaar vier woningen ontruimd omdat het gevaar bestaat dat ze instorten bij een zwaardere beving.’

Geen nieuws? Dan maak je het gewoon zelf.

Bekijk hier het item van het NOS Journaal terug, vanaf 17:55 min. Luister hier ook een radio-item van de NOS over de oefening in Groningen. Lees hier mijn stuk over het Nederlandse USAR-team.
Correspondent Globalisering