Heel goed dat aardrijkskunde, biologie en geschiedenis niet meer getoetst worden in de nieuwe eindtoets groep 8!
‘Geen aardrijkskunde, biologie en geschiedenis in nieuwe eindtoets basisscholen’, kopte de NOS afgelopen weekend.* Televisieprogramma Pointer (KRO-NCRV) had een rondgang gemaakt langs aanbieders van die eindtoets en wat bleek: geen vragen over aardrijkskunde, biologie en geschiedenis dit schooljaar, maar alleen over taal en rekenen.
Mensen spraken er op Twitter en LinkedIn schande van. Is er dan niets meer heilig in dit land?! Zo helpen we het onderwijs nog verder naar de ratsmodee!
Het is een storm in een glas water. Vier opmerkingen/gedachten.
1) Aardrijkskunde, biologie en geschiedenis waren al nooit verplichte onderdelen op de eindtoets. Scholen konden kiezen voor het onderdeel ‘Wereldoriëntatie’ op de toets, maar hoefden dat niet te doen. Er verandert in de praktijk dus niet zo veel.
2) En de beeldvorming dan? ‘Zijn aardrijkskunde, biologie en geschiedenis dan niet belangrijk?!’ vragen mensen op Twitter en LinkedIn zich af. Natuurlijk zijn dat belangrijke vakken, maar om te bepalen wie door kan stromen naar welk niveau zijn taal- en rekenvaardigheid belangrijke voorspellers. Niet alles wat belangrijk is, hoeft getoetst te worden. Goede leraren geven heus niet acht jaar lang alleen maar les over wat er op de eindtoets komt.
3) Het toetsen van aardrijkskunde, biologie en geschiedenis op zo’n eindtoets kan juist tot verschraling leiden. Het kan leiden tot ‘teaching to the test’, tot les in aardrijkskunde, biologie en geschiedenis die voorbereidt op die eindtoets, in plaats van rijk onderwijs dat leerlingen motiveert om de wereld te ontdekken.
4) We wilden toch dat er minder getoetst wordt in het onderwijs? Dan is het niet zo gek als het ministerie van Onderwijs alleen eist dat de basisvaardigheden, die een voorspellende waarde hebben, getoetst worden. Scholen en leraren hebben dan de vrijheid om de rest van hun onderwijs zo in te richten dat het past bij wat zij belangrijk vinden.