Nergens in staan zo veel koeien per vierkante kilometer als in Nederland – in Overijssel en Gelderland.

Ondertussen vind je in Noord-Brabant de meeste varkens per vierkante kilometer.

En bovenaan de lijst met de meeste kippen per vierkante kilometer staat, jawel, Limburg.

Op iedere hectare landbouwgrond stouwen we in Niet zo gek dus, dat Nederland worstelt met een enorm stikstofprobleem.

En stikstof is maar een fractie van de ellende die intensieve veehouderij veroorzaakt. Veel van ’s werelds grootste problemen hebben één oorzaak gemeen: onze voedselkeuzes.

Denk alleen al aan dierenwelzijn. We doden in Nederland Dierenleed in de bio-industrie is geen incident – het is business as usual.

Voor het welzijn van mensen is het eten van vlees ook niet best: het gaat gepaard met een verhoogd risico op en

En hoe zit het met klimaatverandering? Veeteelt is verantwoordelijk voor een flinke brok van de CO2-uitstoot. En dan hebben we het nog niet eens over watertekorten, verlies van biodiversiteit en…

Maar het kan anders: dankzij technologie kunnen we zelfs dromen van een toekomst Alternatieven voor vlees zijn goedkoper, toegankelijker en lekkerder dan ooit tevoren.

Dus laten wij, Nederlanders, ons eens afvragen: willen we werkelijk het slachthuis van Europa blijven?

Meer lezen?

Tussen Europa en een groene toekomst staat de briesende bio-industrie Overal in Europa heeft de bio-industrie een dikke vette vinger in de pap. De grote vervuiler slurpt subsidies en saboteert plantaardige alternatieven. Als Big Agro het blijft winnen, wordt Europa nooit klimaatneutraal. Wie bepaalt de toekomst van ons voedsel: de burger of de bio-industrie? Lees mijn column