Arjen Leerkes onderzoekt aan de Erasmus Universiteit de effecten van migratiebeleid. Marije Cornelissen debatteert erover in het Europarlement. En Maurice Limmen, voormalig fractievoorzitter van de Amsterdamse CDA, kijkt als vice-voorzitter van het CNV kritisch naar de gevolgen voor Nederland. Wat als deze mensen eens een avond in gesprek gaan over de aanstaande opening van de arbeidsmarkt voor Roemenen en Bulgaren?

Debatplatform happyChaos huurde  , een mediacafe in Amsterdam, af om de drie deskundigen eens met elkaar in gesprek te brengen. Ze vroegen mij om het debat te leiden. Het vindt plaats op donderdag 10 oktober en begint om 20:00 uur. 

Vaste volgers van mijn rondgang door  en andere nieuwsgierigen zijn van harte welkom langs te komen.

Dit is wat er zelf over schrijft:

"Op 1 januari 2014 gooit Nederland haar grenzen open. Een ‘tsunami aan migranten’ vanuit Roemenië en Bulgarije is wat ons te wachten staat. Een groot gevaar voor de Nederlandse arbeidsmarkt, economie, welvaartsstaat en veiligheid op straat. Althans, dit is het doemscenario dat in de media naar voren komt.

Ook veel politici zien een openstelling van de grenzen als naderend onheil. PVV-leider Geert Wilders roept het al tijden van de daken, en ook Lodewijk Asscher, PvdA-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, begint nu bang te worden voor verdringing op de arbeidsmarkt. Maar eurocommissaris Neelie Kroes vindt Asschers angst ongegrond. In de agrarische sector zitten werkgevers te springen om deze hardwerkende en relatief goedkope krachten. Is die negatieve beeldvorming dan eigenlijk wel terecht? Doet deze nieuwe migrant niet juist het werk waar Nederland collectief geen zin in heeft? En wat is eigenlijk het risico voor ons, studenten en werkloze afgestudeerden? Staan er aan de grens ook hordes young professionals te azen op onbetaalde stages en traineeships?

Op donderdag 10 oktober zoekt happyChaos met politici en statistici naar feiten en werkelijke visies." 

Locatie: LAB111 - Arie Biemondstraat 111, Amsterdam
Wanneer: Donderdag 10 oktober 2013
Tijd: 20.00 uur
Experts: Marije Cornelissen (Europarlementariër) en Maurice Limmen (vicevoorzitter CNV), Arjen Leerkes (Onderzoeker EUR). Reguliere kaarten (€3) en strippenkaarten voor alle drie de evenementen (€5) zijn verkrijgbaar aan de deur.