Spring naar inhoud

Weten jullie nog, eind vorig jaar, die enorme tyfoon die over de Filipijnen raasde?

Hebben jullie je ook wel eens afgevraagd hoe dat gebied er nu, bijna een jaar later, bijligt?

Over twee weken ga ik, samen met fotograaf Pieter van den Boogert, naar de Filipijnen, naar de eilanden Leyte en Samar, die het zwaarst werden getroffen. We willen er uitvinden hoe wederopbouw in de praktijk werkt. Hoe snel kun je zoveel puin opruimen? Hoe snel kun je verwachten dat landbouwgronden weer voedsel dragen? Hoe snel kun je huizen weer terugbouwen? En moet je dat wel snel willen doen, of kun je beter sterkere huizen bouwen, die bij een volgende tyfoon niet weg worden geblazen?

En: wie heeft bij zo’n wederopbouw eigenlijk de touwtjes in handen? De lokale autoriteiten? Of het corps aan internationale hulporganisaties die het gebied sinds de tyfoon bevolkt?

Ik ben benieuwd of jullie vragen hebben - dingen die je graag wilt weten over de nasleep van zo’n mega-ramp. Maar ook jullie kennis, of ervaringen, die mijn onderzoek kunnen helpen, zijn meer dan welkom.

Voor ik naar de Filipijnen reis, breng ik een week door in Nepal, om te kijken hoe dit land zich voorbereidt op een aardbeving. Input van jullie is ook voor dat verhaal zeer welkom.
Correspondent Globalisering