Spring naar inhoud

Help mee dit onzalige plan van tafel te krijgen

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) diende eind juni een wetsvoorstel in dat het vermeende misbruik van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) moet tegengaan. Vorige week liet ik in een uitgebreid artikel zien dat dit onzalige voorstel een marginaal probleem probeert op te lossen, terwijl het échte groot probleem, een overheid die maar niet transparant wil zijn, genegeerd wordt.

Inmiddels is het ministerie een internetconsultatie gestart, heel fijn zo in de zomervakantie. Met deze vrijblijvende consultatie kunnen belanghebbenden - en dat zijn we allemaal - hun mening geven over het voorstel.

Ik weet dat er veel lezers zijn die zich interesseren voor de Wob. De grote opkomst bij mijn workshop Wobben eerder dit jaar toont dit wel aan. Ik wil jullie daarom vragen om de internetconsultatie in te vullen. Ik ga niet voorkauwen wat je moet schrijven. Geef gewoon je mening. Het is een half uurtje werk, maximaal.

Ik denk dat het een goed signaal is als veel mensen zich betrokken tonen. Een groot aantal goed onderbouwde reacties zal het voor het ministerie lastiger maken om de uitkomst van de consultatie meteen diep in een la op te bergen.

Hieronder vind je enkele inspiratiebronnen.

De consultatie sluit op 19 augustus, dus wacht niet te lang.Vul hier de internetconsultatie in Alle mooie woorden ten spijt, de overheid blieft geen pottenkijkers Een praktijkvoorbeeld: zo verberg je als overheid een corruptieonderzoek Wat is er mis met de nieuwe Wet openbaarheid van bestuur?
Correspondent Surveillance & Technologie