Spring naar inhoud

Hoe kom je op de no-fly list van de Verenigde Staten terecht?

Ruim een half jaar geleden schreef ik over de bizarre zaak van Rahina Ibrahim. Deze academica woonde jarenlang in de VS, maar kwam om onduidelijke redenen op de no-fly iist terecht. Ook haar dochter, die de Amerikaanse nationaliteit bezit, stond ineens op de lijst en kon het land niet meer in. Beiden strandden in Maleisië.

Na jarenlang getouwtrek lukte het eindelijk om de zaak voor een Amerikaanse rechter te brengen en daar hun gelijk te halen. Opvallend is de moeite die de autoriteiten namen om haar én de rechter maar niet te hoeven vertellen óf Ibrahim op de lijst stond en zo ja, waarom.

Een werkelijk kafkaëske situatie.

Sinds gisteren weten we meer over de criteria die de autoriteiten hanteren. The Intercept, het nieuwe mediaplatform van ondermeer Glenn Greenwald, publiceerde de handleiding voor Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten voor het plaatsen van personen op onder andere deze no-fly list.

Wat jarenlang wordt vermoed, is bevestigd: je kunt om volkomen arbitraire redenen als terrorist of gevaarlijk worden aangemerkt. Een paar voorbeelden:

Als je toevallig een keer contact hebt gehad van iemand die verdacht wordt van terrorisme.

Als je overheidsbezit kapot maakt, of inbreekt in computers van financiële instellingen.

Als er een redelijk vermoeden is dat je je met terrorisme in laat. Feiten hoeven er niet te zijn.

Als je terroristische uitingen op sociale media hebt gedaan (‘ik blaas straks het vliegtuig op #grapje’).

Als je een verdachte in je familie hebt, ook al is het een verre neef of nicht.

Als een veiligheidsfunctionaris van het Witte Huis vindt dat je op de lijst moet, kom je er op. Het Witte Huis heeft de mogelijkheid om complete categorieën personen, zonder onderbouwing, op bijvoorbeeld de no-fly list te zetten.

Maar lees het verhaal (3500 woorden) vooral zelf. Het gaat immers ook over jou.


Lees hier het verhaal Blacklisted U bent een terreurverdachte (en we vertellen u niet waarom) Terrorismeverdachte mag weer naar VS vliegen
Correspondent Surveillance & Technologie