Nieuw inzicht: je kunt zó diep een complotfuik in kukelen dat je helemaal aan de andere kant van de aardbol weer tevoorschijn komt – in een wereld op z’n kop.

Dat leerde ik van Thierry Baudet, de man die Nederland een door kartels geregeerde, dissidenten onderdrukkende, – en Rusland

Koekoek, riep de uil van Minerva.

Nu is schrijven over Baudet altijd een beetje als Twitterkerosine op een nasmeulende bullshitbrand gooien: dom en vooral onnodig. En ook nu dacht ik meermaals: hou je nou in, Rob, waarom zou je dit dovende vlammetje zuurstof van drie schamele zeteltjes geven met je columneske verontwaardiging? Must. Resist. Temptation.

Oké, mislukt.

Want wat zei Baudet nadat hem ter ore was gekomen dat Aleksej Navalny Ik zou zeggen: beluister de hoofdredacteur van de Forumse Fabeltjeskrant vooral zelf – voordat u mij beticht van linkse selectiviteit en mainstream-mediacensuur. Voor wie graag de samenvatting wil: hoezo, Poetin een misdadiger? Zijn grootste politieke opponent had net een vierde boosterprik tegen corona gehad, dus for all we know zou hij ook door Pfizer kunnen zijn omgelegd,

Ik verzin dit niet, hè.

Daar staat-ie dan: een Tweede Kamerlid dat het radicaliseringsalgoritme van YouTube tot de finish heeft uitgespeeld, via eindbaas Andrew Tate in The Matrix is het hele Westen zag veranderen in een door staatsmedia en politieke elites bij elkaar gelogen samenzwering – en daardoor een daadwerkelijke door Russische staatsmedia en politieke elites bij elkaar gelogen samenzwering recht voor z’n neus niet meer ziet. Of weigert de vrijheid te zien. Antivaxer en toch compleet ingeënt tegen de werkelijkheid.

Nazdrovje.

Nu zou dit allemaal best grappig zijn als het onschuldig was. Maar luchtfietsers als Baudet zijn overal in opmars: wereldvreemde werkelijkheidsontkenners die het gras blauw, de lucht groen en de wereld plat verklaren en daar miljoenen mee aan het scherm kluisteren en in het stemhokje krijgen.

Neem ex-Fox News-presentator Tucker Carlson, nu fulltime populist op de propagandamachine van Elon Musk (voorheen Twitter) en volgens vele gelovige volgers ‘de enige echte journalist’ die de westerse wereld nog telt. Carlson organiseert tegenwoordig met als boodschap dat er nog maar één plek in de wereld is waar de American dream echt geleefd wordt – in het vrije, democratische, welvarende Rusland.

Ondertussen liegt en autocraat-in-wording Donald Trump zich alweer naar een volgende nek-aan-nekrace om het presidentschap van de Verdeelde Staten en spelen en koehandel met de grondwet om een kabinet te vormen dat zijn bestaansrecht volledig te danken zal hebben aan migratieleugens.

Het is de satire voorbij, als je het mij vraagt.

De enige geruststelling die ik hier uit destilleer is hoe vrij en democratisch ons werelddeel in werkelijkheid kennelijk nog is. Dit in weerwil van degenen die de vrije, democratische rechtsstaat om zeep proberen te helpen.

Want zeg nu zelf: waar kun je zonder ironie beweren dat je in een door een partijkartel geregeerde daar zetels mee winnen, je complottheorieën vervolgens vrijelijk mogen verkondigen als vaste gast onthaald worden op de en dan nog steeds door de volledige politieke elite van het land verdedigd worden als je

Ik ken een land waar je met dat soort dissidente teksten allang onder de zoden had gelegen. Door een vierde boosterprik van Pfizer waarschijnlijk.

Meer lezen?