In Nederland vindt een op de acht ouders dat hun baby slecht of heel slecht Ach, denk je misschien, dat hoort er toch bij als je een kind krijgt? Maar het kan sommige ouders tot wanhoop drijven. Ze krijgen relatieproblemen, of

Niet vreemd dat er een hele industrie is ontstaan voor het oplossen van slaapproblemen bij kinderen. je kunt inbakerdoeken, automatisch bewegende bedjes en white noise-machines kopen; en je kunt duizenden pagina’s lezen in boeken met ingewikkelde schema’s en praktische tips.

Alles om eindelijk een paar uurtjes te slapen.

Er is nog een oplossing waar wanhopige ouders naar grijpen. Het is een oplossing die geen geld kost, die ze niet nog vermoeider maakt, die nog gezellig is ook. Het is een oplossing die al millennialang wordt gebruikt. Maar waar ouders het vaak niet hardop over durven te hebben.

Wat als… ze hun baby bij hen in bed laten slapen?

Bed-sharing is ondergronds

Het is geen oplossing die ouders zullen horen op het consultatiebureau. Want deskundigen waarschuwen: – het samen slapen met je baby – is levensgevaarlijk. Het kind kan oververhit raken door het dekbed, onder een slapende ouder terechtkomen, stikken door een kussen, uit bed vallen of tussen matrassen bekneld raken.

Maar begin erover tegen jonge ouders en al gauw komen de verhalen. De kennis die heeft opgezocht welke houding ze moet aannemen – – zodat ze veilig naast haar baby in slaap kan vallen. De kraamzorg die aan je vrienden vertelde dat ze gewoon een tussen hun hoofdkussens moesten leggen. De collega die zegt dat hij bij zijn eerste kind heel voorzichtig was, maar het bij de tweede maar heeft losgelaten, iedereen sliep zo veel fijner.

Uit de peiling bleek dat ongeveer 40 procent van de baby’s weleens bij hun ouders in bed slapen; voor 6,6 procent was het de gebruikelijke slaapplek. De voornaamste reden was dat het kind zo beter sliep. Grote kans dat die cijfers onderschattingen zijn, omdat bed-sharing een taboe is.

Bed-sharing gebeurt stiekem, en dat is gevaarlijk. Want hoe weet je als ouder nog wat waar is? Dat babynestje, bijvoorbeeld, is juist gevaarlijk voor je kind, want het kan met zijn gezicht in de dikke zachte rand terechtkomen. Maar hoe kom je daar achter?

Ik hoor graag van je!

Moet bed-sharing uit de taboesfeer? Zo ja, wat betekent dat voor de houding van kinderartsen, consultatiebureaus en andere instanties die jonge ouders helpen met slaapproblemen? Die vragen wil ik beantwoorden in een volgend artikel. Daarvoor duik ik in het onderzoek naar bed-sharing, in het beleid van andere landen en in de levendige online bed-sharinggemeenschap.

Maar ik wil ook weten wat ouders zelf denken nodig te hebben. Zijn zij beter af als bed-sharing bespreekbaar wordt? Daarom hoor ik graag van je als je samen met je baby in bed slaapt of hebt geslapen. Ik ben benieuwd naar je verhaal: hoe ben je tot die beslissing gekomen? Waar heb je informatie gevonden? Met wie heb je het besproken? Heb je bepaalde voorzorgsmaatregelen genomen? En welke hulp had je graag willen hebben?

Je kunt op drie manieren reageren:

  • In de bijdragesectie onder dit artikel (alleen voor leden van De Correspondent)
  • In een mail aan
  • In een WhatsApp-voicebericht aan 06-13294361

Als ik wil citeren uit je bijdrage, dan leg ik dat altijd nog even aan je voor. Alvast heel erg bedankt!

Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Dat kan! In mijn nieuwsbrief houd ik je op de hoogte van wat ik schrijf en meemaak. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief