Ranking the migrant: een realistisch gesprek over onorthodoxe migratie-ideeën
Spoedwet, noodwet, terugkeerborden: migratie domineert het publieke debat. Zijn er ook oplossingen denkbaar waar redelijk rechts en redelijk links het over eens kunnen worden? Ik bespreek het met mijn collega Maite Vermeulen, aan de hand van twee bangers van boeken.
Luisteraars (en kijkers)! Migratie: we kunnen er helaas niet meer omheen. Iedere week verrijkt de geperoxideerde potentaat uit Venlo het publieke debat weer met een nieuw initiatief: spoedwetten, noodwetten, spoednoodwetten, terugkeerborden, Oeganda-deals waar Oeganda nog niks van weet...
Wilders doet dat natuurlijk niet voor niets. Nederland is weliswaar een diep socialistisch land (dixit Mark Rutte),* maar heeft wel een enorme aversie tegen migratie. Maar liefst 63 procent van de kiezers wil dat het kabinet zo snel mogelijk iets doet aan asielmigratie,* en 42 procent vindt het niet erg als dat gebeurt zonder toestemming van de Eerste en Tweede Kamer. Lekker dan!
De politieke scheidslijnen worden dan ook in toenemende mate bepaald door het thema migratie (en aanverwante onderwerpen op het ‘eigen land eerst’-kosmopolitische spectrum). Dat is vooral voor links compleet funest, omdat de overgrote meerderheid haar migratieverhaal gewoon waardeloos vindt.
Dat roept wat vragen op: waarom is migratie zo impopulair? Waarom is het linkse verhaal op migratie zo impopulair? Is er iets te doen om het populairder te maken? Kunnen we tot een soort groot compromis komen tussen redelijk rechts en redelijk links, om zo dit hele vraagstuk te pacificeren (zodat we Geert Wilders de komende honderd jaar weer mogen negeren)?
Die vragen leg ik voor aan collega Maite Vermeulen, bekend van haar verhalen over het Nigeriaanse stroomnet en de internationale containervaart, maarrrr bovenal onze OG migratiecorrespondent (van ver voordat het zo actueel was!). We bespreken twee interessante boeken over migratie, die wat lastig te plaatsen zijn binnen de Nederlandse politiek. Namelijk: In Our Interest: How Democracies Can Make Immigration Popular van Alexander Kustov en De asielloterij van Ruud Koopmans.
Gaat dat luisteren!