En dan nu met een expert: waarom is links zo klein?

Jesse Frederik
Correspondent Economie

Wereldwijd groeit de macht van extreemrechtse partijen en zie je linkse politiek verzwakken en krimpen. Waarom? Wat bezielt de kiezer en wat doen politici? In deze aflevering van De Jesse Frederik Show schuift politiek expert Simon Otjes aan om het een en ander uit te leggen.

Youtube plaatst cookies bij het bekijken van deze video Bekijk video op Youtube

Luisteraars! Na enkele amateurpoliticologische podcasts, nu eindelijk een podcast met een echte professional. Simon Otjes is universitair docent in de politieke wetenschappen te Leiden en een van de meer realistische stemmen onder linkse politiek wetenschappers â€“ vind ik dan hè! 

In 2021 schreef Otjes al een verhaal op het politicologenblog StukRoodVlees, getiteld In 2023 schreef hij een analyse bij De Wiardi Beckman Stichting (het wetenschappelijk bureau van de PvdA), wederom getiteld En nu mag hij het bij de Jesse Frederik Show nog eens komen uitleggen: waarom is links eigenlijk zo klein? 

De trouwe luisteraar weet inmiddels: links heeft een impopulair verhaal op cultuur en een populair verhaal op economie. Maar als niemand het over de economie heeft omdat de kranten vol staan met grenscontroles en andere onzinnige besluiten, ben je daar mooi klaar mee.

Ook hebben we het over het besluit van GroenLinks en PvdA van de afgelopen verkiezingen om samen te werken, waardoor links nu op grotere culturele afstand staat van de doorsneekiezer. Was dat nou verstandig? En: in Scandinavië gaat links als compleet blok de verkiezingen in; is dat een betere vorm van linkse samenwerking?

Ook hebben we het erover of ‘economisch links’ wel hetzelfde is voor het grote publiek als voor politieke elites. Simon deed namelijk onderzoek naar de economische opvattingen en zag: veel Europeanen zijn sceptisch over de overheid maar wel vóór herverdeling. Die combinatie van opvattingen tref je onder linkse elites veel minder vaak aan. 

En: hoe gek is het eigenlijk dat we nu links zien verliezen en rechts-populisten zien winnen? Onderzoek wijst al jaren uit dat er een culturele representatiekloof bestaat; dat Kamerleden op cultuur linkser zijn dan hun kiezers. Doet de democratie niet gewoon wat zij behoort te doen?

Leesvoer