Zeker 55.000 mensen komen dit weekend weer naar het Lowlands Festival in Biddinghuizen (Flevoland). Voor de muziek uiteraard, en als het een beetje meezit, voor de zon.

Ben jij ook op het festival en mocht je op een gegeven moment genoeg hebben van het dansen en luieren, ga dan vooral even langs bij een of meerdere van de correspondenten die op het festival optreden.

Homeboy Jip & Chickie Janneke

Zo presenteert onze uitgever en tevens literatuurfanaticus Ernst-Jan Pfauth, samen met Toine Donk (hoofdredacteur van het literaire tijdschrift Das Magazin), een wel heel bijzonder literair middagprogramma: Rappers En Hun Favoriete Kinderboek. Want ja, zelfs rappers, bekend om teksten als ‘Laat je tieten zien dan weet je zeker dat ik bel/tring tring faffie bitch,’ lazen óók ooit Jip en Janneke. Onder andere MC Fit, Typhoon en Vjèze Fur komen vertellen (én rappen) over de boeken waar ze als kind bij wegdroomden.

Tijd: Vrijdag 16.00 uurPlek: Romeo

Dromen van Luilekkerland

Dat hij schitterende vergezichten van een wereld zonder armoede en zonder grenzen mooi kan opschrijven, wisten we al. Maar over zijn gedroomde utopie vertellen, dat kan correspondent Vooruitgang Rutger Bregman misschien nog wel beter. Niet alleen laat hij in zijn lezing Naar een nieuw luilekkerland met indrukwekkende voorbeelden zien hoe snel de vooruitgang voortschrijdt, ook neemt hij je mee naar een toekomstige wereld die op het eerste gezicht onmogelijk lijkt, maar na afloop realistischer klinkt dan je ooit had durven dromen.

Tijd: Zondag 13.00 uurPlek: De Titty Twister

Het láátste nieuws, maar dan ook echt

Wie al langer De Correspondent leest, weet: hier zul je niet zo gauw het laatste nieuws aantreffen. Maar waarom eigenlijk niet? Wat is er mis met nieuws? In mijn lezing, getiteld Weer wat nieuws, zal ik proberen de grootste mankementen van de moderne nieuwsvoorziening uit de doeken te doen. En dat is broodnodig ook, want nieuws is een ware verslaving: acht op de tien volwassenen in de westerse wereld spendeert bijna een uur per dag (oftewel: meer dan twee jaar op een mensenleven!) aan het volgen van de laatste Nu.nl-weetjes. Tijd om af te kicken dus.

Tijd: Zondag 16.30 uurPlek: De Titty Twister

Mensen Die Vera Niet Kent

Tot slot nog een waarschuwing: het kan gebeuren dat jij, als nietsvermoedende Lowlands-ganger, opeens geportretteerd wordt op De Correspondent. Want correspondent Vera Mulder, bekend van haar wekelijkse is ook op het festivalterrein. De leukste, grappigste en vreemdste festivalgangers zal ze, in een speciale serie Lowlands-ontmoetingen, op haar karakteristieke wijze portretteren. Dat je het alvast weet.

Tijd: het hele weekendPlek: overal (en vooral waar gedronken wordt)