De aarde warmt op en paaseitjes zijn dit jaar 30 procent duurder. Wat hebben die twee met elkaar te maken?

In ‘Tropicalia’ tonen Jean-Marc Caimi en Valentina Piccinni hoe Sicilië zijn landbouw aanpast aan de gevolgen van klimaatverandering. Lees meer over de serie onder dit verhaal.

Klimaatverandering zet de voedselprijzen onder druk. Die prijsstijgingen zijn niet enkel het resultaat van extreem weer, maar volgens onderzoekers hangen hittegolven en hogere aardappelprijzen wel samen – en bevinden we ons in een nieuw tijdperk van ‘klimaatflatie’.

De boodschappen zijn duur. ‘Mensen schrikken zich te pletter als ze bij de kassa komen’,

Sinds 2015 zijn voedselprijzen in Nederland met Dat is sneller dan het gemiddelde voor consumentenbestedingen.

Nederland genoot tot voor kort jarenlang van stabiele prijzen. Inflatie – prijsstijgingen van allerlei goederen en producten gevangen in één cijfer – Maar dat veranderde de afgelopen jaren, grotendeels door de pandemie en de invasie van Oekraïne.

En terwijl we nog steeds zitten we midden in een nieuwe inflatie-aanjagende golf die lang zou kunnen blijven aanzwellen.

De aarde wordt en dat, zo verwachten experts, zal een enorme uitdaging vormen voor de mondiale voedselindustrie. Grote kans dus dat Nederlanders – en consumenten over de hele wereld – zich hierdoor in de toekomst vaker te pletter zullen schrikken bij de kassa.

Zo zijn aardappelen, Ze kunnen en worden bij heftige regenval Natte akkers maken het voor boeren ook lastig Als gevolg zijn ook en

Die prijsstijgingen zijn niet enkel het resultaat van extreem weer. Maar volgens onderzoek van de Nationale Bank van België naar de impact van klimaatverandering op voedselprijzen,

De prijs van chocolade is eveneens gestegen vanwege de effecten van klimaatverandering. In West-Afrika, de voornaamste regio voor de cacaobonenteelt, was het vorig jaar vaak of De sector wordt ook geteisterd door een voor cacaobomen dodelijk virus,

Nederlandse chocoladeproducent en

En dat is slechts een kleine selectie van de voedingswaren waarvan Hitte in Japan verdort en en

– extreem weer drijft in veel supermarktschappen de prijzen omhoog.

Natuurgeneeskundige en boerin Elena Giorgianni verbouwt exotisch fruit in de heuvels bij Messina. ‘Het is belangrijk onze focus te verleggen van wat we kunnen doen naar wat we beter níet doen. We grijpen vaak onnodig in.’

Van extreem weer naar inflatie in de supermarkt

Volgens economen zullen dat soort klimaatgedreven prijsschommelingen voorlopig niet verdwijnen.

Isabel Schnabel, directielid van de Europese Centrale Bank, noemt dit fenomeen ‘klimaatflatie’.

Dat kan om allerlei redenen gebeuren: door beleid van de centrale bank of de overheid, of door internationale omwentelingen. en verhogen ook de inflatie.

De redenen voor inflatie zijn complex en zullen dat blijven. Daarom zijn ze ook lastig te voorspellen. Maar klimaatwetenschappers, economen en analisten denken dat klimaatverandering een groeiende aanjager zal zijn. Zeker als het gaat om voedselprijzen zijn daar steeds meer indicaties voor.

Data van en laten zien dat de wereld met steeds extremer weer te maken heeft. In 2024 waren die een intensiteit hadden die tot dan toe nog nooit in een bepaalde regio was voorkomen.

Niet elke periode van extreem weer wordt meteen gevolgd door hogere voedselprijzen. De route van akker naar kassa kan lang zijn, en onderweg kunnen verwerkers of verkopers ervoor kiezen hun marges te verkleinen, of zitten ze vast aan lopende contracten.

Zo zijn koffiebonen

Ook als extreem weer een grondstof treft die breed beschikbaar is op de wereldmarkt, heeft dat minder snel effect op prijzen in de supermarkt, zegt Sebastiaan Schreijen, voedseleconoom bij Rabobank. Nederland had, Maar er zijn voor tarwe veel inkoopopties in het buitenland, en consumenten merkten er weinig van, zegt Schreijen.

Maar vaak genoeg doen zij dat wel, laten studies zien.

Er is, kortom, een verband tussen extreem weer en duurdere boodschappen.

Sicilië verliest jaarlijks 117 vierkante kilometer vruchtbare grond. Droogte, klimaatverandering en menselijk ingrijpen zetten de landbouw en natuur onder druk.

Hoe verhoudt klimaatflatie zich tot ‘gewone’ inflatie?

In welke mate klimaatverandering voedselprijzen verhoogt, is een jong onderzoeksgebied. Maar volgens is de combinatie van toegenomen extreem weer en de vele tekorten en prijsschommelingen die dat op de mondiale voedselmarkt heeft veroorzaakt genoeg aanwijzing dat een periode van significante klimaatflatie is aangebroken.

‘We bevinden ons momenteel in een nieuw, ongekend tijdperk van door klimaatverandering veroorzaakte inflatie, dat lang – zo niet permanent – zal aanhouden’, zegt zij.

Dat tijdperk is volgens Semenova enigszins onopgemerkt begonnen, omdat de inflatiepiek van de afgelopen paar jaar vooral werd toegeschreven aan de effecten van de oorlog in Oekraïne en de pandemie.

Maar klimaatverandering was ook een significante factor, becijferden Britse economen. In het Verenigd Koninkrijk stond de inflatie voor voedselwaren in juli 2022 op 12,7 procent. Volgens hen was klimaatverandering – verantwoordelijk voor meer dan

Met andere woorden: etenswaren zouden zelfs zonder geopolitieke onrust meer dan 4 procent duurder zijn geworden.

Onderzoekers van de ECB en het Potsdam Institute for Climate Impact Research becijferden dat de Europese zomerhitte van 2022 voedselinflatie met twee derde procent deed toenemen. Door toegenomen opwarming zijn de effecten in 2035 waarschijnlijk sterker. Dan kan klimaatverandering zorgen voor tussen 0,9 en 3,2 procent duurdere voedingsmiddelen. Algemene inflatie zou daardoor met 1,2 procent kunnen toenemen, schatten de onderzoekers.

Wellicht geen schrikbarend getal, maar dit zou een aanzienlijk deel opslokken van Economen denken dan ook Het voornaamste gereedschap voor het temmen van inflatie, renteverhoging, heeft vooral effect op de vraag. Maar extreem weer tast vooral de productie van goederen aan, zegt Semenova. ‘Inflatie is nu een ecologisch, aanbodzijde-gedreven fenomeen.’

Boeren moeten de landbouw anders inrichten

In welke mate klimaatverandering de voedselindustrie – en dus onze kassabon – zal ontwrichten, hangt af van hoe goed boeren zich weten aan te passen aan de nieuwe omstandigheden.

Die toekomst is lastig te voorspellen, gezien de haast oneindige complexiteit van uitrekenen hoe een veranderend klimaat een veranderde voedselindustrie zal beïnvloeden, met negatieve maar ook positieve effecten. Waar vrijwel iedereen het over eens is: er is reden tot zorg.

Het lukt de landbouw al decennialang om steeds meer opbrengst uit gewassen te halen.

De opbrengsten van tarwe, rijst en mais – granen die verantwoordelijk zijn voor Een andere reden voor de langzamere groei, zegt is dat het gebruik van kunstmest en pesticiden al in grote mate geoptimaliseerd is. ‘Er is weinig ruimte voor verdere verbetering.’

‘De wereldbevolking blijft sneller groeien dan wij de voedselproductie kunnen verhogen’, aldus Edwards. Na een lange periode van daling,

Verdere veranderingen zijn dus nodig. Sommige adaptatietechnieken zijn relatief simpel en worden al toegepast. Zo zijn veel boeren uit zichzelf al begonnen op een ander tijdstip hun gewassen te planten, ‘Het is eerder warm, en er is minder sneeuw’, zegt hij. En dus denkt een boer: waarom zou ik niet een week eerder kijken of het land al bewerkbaar is?

Natale Torre, eigenaar van een tropische plantenkwekerij, toont de zeepnotenboom – een ecologisch alternatief voor wasmiddel.

Maar dat is nog niet genoeg. Er zal, zegt Jägermeyr, overheidsbeleid nodig zijn om boeren te prikkelen om verdere stappen te nemen. En er zullen nieuwe oplossingen moeten worden ontwikkeld. Het IPCC, de organisatie van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met klimaatverandering,

Een studie waar Jägermeyr aan meewerkte Maar, zegt hij, die varianten bestaan vaak nog niet,

maar daar staan

En nog een complicatie: adaptatie is slechts een van de opgaven voor de landbouw. Zo zullen tegelijkertijd ook antwoorden gevonden moeten worden op problemen veroorzaakt door pesticiden, kunstmest en – misschien weleens van gehoord – stikstof. Bovendien is de wereldwijde voedselindustrie verantwoordelijk voor de uitstoot van bijna en ook daar zal veel aan moeten veranderen.

Nederland wordt warmer en droger

In grote lijnen geldt dat de impact van klimaatverandering op de landbouw afneemt, Koudere landen worden warmer, maar warmere landen worden te heet. Dat zal, zo zegt het IPCC, ervoor zorgen dat veel voedselproducerende gebieden

Dit zou je wereldwijd op kunnen vangen door gewassen te verplaatsen, Maar, zegt Jägermeyr, er zijn limieten aan dat proces. Enorm productieve gebieden, zoals de oneindige maisvelden in de Amerikaanse staat Iowa, liggen waar ze liggen grotendeels omdat de grond daar zo goed is. Dat is niet naar het noorden te verhuizen. Bovendien zou dat betekenen dat er in Canada

In relatief noordelijke landen als Nederland zal opwarming het klimaat zo veranderen dat het beter geschikt zal zijn voor gewassen die voorheen vooral ten zuiden van ons werden geteeld. Net zoals Sicilië overstapt op tropische vruchten, Ook laten

Maar, dat betekent niet dat we daarmee spekkoper zijn. Er zijn ook gewassen

Er zijn bovendien vragen bij hoe goed Nederland zich zal kunnen aanpassen.

Irrigatie kan daar goed tegen beschermen. Maar Rabobank waarschuwt dat, mede door klimaatverandering en de regelgeving om daarmee om te gaan,

En, zegt Jägermeyr, ook landen waar de impact van klimaatverandering relatief gezien meevalt kunnen rampjaren meemaken. ‘Het maakt niet uit als je opbrengsten met 10 procent omhoog gaan in de komende vijftig jaar als een extreem slecht jaar de boer failliet doet gaan en een hongersnood veroorzaakt.’

Volgens verzekeraar Lloyd’s is het, vertaald naar de langere termijn, fiftyfifty Voor dat soort scenario’s geldt dat rijkere landen als Nederland de gevolgen beter kunnen opvangen. Maar er zullen kosten zijn.

Een citrusplantage aan de zuidflank van de Etna is zwaar getroffen door waterschaarste als gevolg van klimaatverandering.

Hoe overheden de problemen soms versterken

Ondanks de mogelijke impact hebben overheden tot nog toe weinig beleid aangekondigd voor het tegengaan van klimaatflatie, zegt Semenova van St. Mary’s College of Maryland. Maar, zo zegt een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken, de overheid heeft er geen specifiek beleid voor.

Wel is het kabinet van plan om die deels kijkt naar hoe het veranderende klimaat en extreme weersomstandigheden de voedselvoorziening kunnen beïnvloeden.

Beleid kan averechts werken. na slechte oogsten Dat beschermde Indiase consumenten, maar ontregelde

en

Waar overheden verder aan moeten denken, zegt Jägermeyr van Columbia University, is meer investeren in wetenschap. ‘Het hele onderzoeksgebied over hoe de wereldwijde landbouw zich aan klimaatverandering kan aanpassen staat nog in de kinderschoenen.’

Maar op precies dat gebied doet de wereld op het moment een stevige stap terug. De Amerikaanse president Donald Trump, heeft

Maria de Los Angeles Paniagua Guiros bereidt mangozaailingen voor. Een ervaren entmeester wordt ingehuurd om de mangoscheuten te snijden.

In tijden van hoge inflatie wint de oppositie

Klimaatflatie zou bij uitstek een zorg moeten zijn voor politieke machthebbers omdat, zo is de laatste jaren gebleken, het lastig is verkiezingen te winnen als de prijzen hoog liggen.

Volgens deze analyses houden mensen simpelweg niet van hoge prijzen, en straffen ze de politici onder wier leiding de prijzen stijgen. Dat is oneerlijk – maar kennelijk onontkoombaar.

Gezien die dynamiek zou een toekomst met klimaatgedreven inflatie er weleens politiek instabiel uit kunnen zien. Des te meer omdat de supermarkt niet de enige route is waarlangs extreem

De schade die klimaatverandering zal toebrengen en is ook een groeiende kostenpost, waaraan iedereen via verzekeringen zal meebetalen. Extreem weer maakt ook en

Amerikaanse peilingen laten zien dat inflatie het politieke tij snel kan keren. waarin hij beloofde: ‘Wanneer ik win, zal ik onmiddellijk prijzen naar beneden brengen, beginnend op dag één.’

Maar aanhoudend hoge inflatie – – en zijn importtarieven hebben dat vertrouwen snel doen kelderen. vindt nog dat

Ook Nederlanders zijn ongerust over inflatie. maar loopt het percentage mensen

Dat suggereert dat veel Nederlanders nog niet inzien hoe klimaatverandering ons leven duurder maakt. Maar, ga bij de boodschappen na hoe vaak extreem weer ervoor zorgt dat een kassabon hoger uitvalt dan je gewend bent, en je ziet de bui al hangen.