Een beveiligingslek in een file sharing network, waarmee je muziek, films en games kunt downlo aden, zorgt ervoor dat ook persoonlijke documenten Dit soort systemen zijn nooit honderd procent te beveiligen en menselijke fouten zijn makkelijk gemaakt. Daarom is het verstandig een aantal maatregelen te nemen, zodat je persoonlijke documenten ook echt privé houdt.

Zet kopieën van paspoorten niet op je pc

De meest effectieve, maar ook meest rigoureuze maatregel is belangrijke documenten niet op je computer te zetten. Je kunt ze bijvoorbeeld op een externe harde schijf of een usb-stick opslaan en die veilig opbergen. Dat maakt de kans op verlies of diefstal een stuk kleiner.

Een kopie van je paspoort heb je waarschijnlijk vaker nodig. Vraag in ieder geval altijd waarom een kopie gewenst is. Bedrijven mogen er bijvoorbeeld niet zomaar Een hotel mag geen kopietje maken, maar wel enkele gegevens overnemen.

Maak gegevens onzichtbaar

Als een bedrijf of instelling toch een kopie wil, geef dan niet een volledige scan, maar maak een aantal gegevens onleesbaar, zoals ik hieronder toon. Maak daarvoor eerst een kopie van je paspoort, streep de gegevens door (burgerservicenummer, handtekening, foto) en scan die kopie vervolgens in.

Gebruik deze versleutelaars

En als je uit praktisch oogpunt toch dit soort documenten wilt opslaan, versleutel ze dan. Voor Windows kun je bijvoorbeeld Voor Mac

Wanneer moet je een kopie van je paspoort overhandigen? Hier vind je een handig overzicht van de Rijksoverheid over de regels over het verstrekken van paspoortinformatie. Lees verder In drie stappen naar een veiliger digitaal leven In een wereld van surveillance en identiteitsdiefstal is digitale veiligheid geen luxe, maar noodzaak. Maar hoe bereik je die veiligheid, is een vraag die we vaak krijgen. Gastcorrespondent Douwe Schmidt geeft drie essentiële tips voor een beter beschermd digitaal leven. Zodat ‘de kans dat je de klap overleeft, een stuk groter wordt.’ Lees hier de wachtwoordtips