
De videokunstenaars Eline Jongsma en Kel O’Neill doen in deze tuin regelmatig verslag van ontwikkelingen in de virtuele wereld. De komende weken portretteren ze een reeks Amerikaanse initiatieven die te maken hebben met het leven in een ‘andere wereld’ - ditmaal niet digitaal, maar reëel. Hun landgenoten bereiden zich namelijk op allerlei manieren voor op een leven ‘na de ramp.’
Dat is niet nieuw: ten tijde van de Koude Oorlog waren op afgelegen oorden en in bossen kampementen van zonderlingen die zich hadden teruggetrokken in holen om een nucleaire aanval te overleven. En radicaal rechts schijnt nog altijd geheime opslagplaatsen aan te leggen voor de onvermijdelijk geachte burgeroorlog tegen de ‘liberals.’
De nieuwste generatie rampvoorbereiders heeft minder specifieke angsten: het gevaar kan volgens hen overal vandaan komen, zo blijkt uit de serie die O’Neill en Jongsma gemaakt hebben over het ‘post-apocalyptische gevoel.’ Zo zijn er extreme angsten voor de gevolgen van klimaatverandering, voor aanvallen van buitenaardse wezens, of de degeneratie van het menselijk ras.
Vandaag een eerste blik in het doen en laten van deze overlevers: jonge wetenschappers die zich serieus voorbereiden op een enkeltje Mars. Hoe is dat, wonen op een andere planeet?
Voor wie meer wil weten over de achtergronden van de serie? Lees hier de introductie van de makers.



…dit verhaal heb je gratis gelezen. Maar het maken van dit verhaal kost tijd, geld en energie. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping, verbinding en optimisme brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Steun ons en doe mee!