Spring naar inhoud

Uitgeprocedeerd = Uitgeprocedeerd. Toch?

Als een asielzoeker een procedure heeft doorlopen en er is een besluit genomen, dan heeft het recht gezegevierd. Dat is de kurk waar het uitzetbeleid van staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) op drijft.

Wie zijn asielrelaas kan aantonen krijgt een verblijfsvergunning. Wie dat niet kan, kan nog een aantal keer in beroep gaan of een ‘herhaalde procedure’ opstarten, maar krijgt uiteindelijk - als het vluchtverhaal nog steeds niet is aangetoond - te horen dat ’ie moet vertrekken.

De conclusie: een nette procedure móet wel tot een rechtvaardige uitkomst leiden. Op grond daarvan herhaalt Teeven zo vaak hij kan het mantra: ‘Als iemand is uitgeprocedeerd, kan die terug. Als ’ie maar terugwil.’

Collega Nico de Fijter van Dagblad Trouw stelde de belangrijke journalistieke vraag: is dat zo? In de krant van dinsdag 28 augustus 2014 vertelt hij het verhaal van asielzoeker Thomas uit Zuid-Soedan, die maar liefst zeven keer in procedure ging. Uiteindelijk kreeg hij toch een vergunning.

Zijn verhaal staat niet op zichzelf, blijkt uit gegevens van Vluchtelingenwerk Nederland: 10 procent van de asielzoekers die al twee jaar door de hoofdstad trekt heeft inmiddels een verblijfsvergunning. 22 procent is nog bezig nieuwe bewijzen te verzamelen, die het vluchtverhaal kunnen onderstrepen. Nog een kleine 20 procent is nog in afwachting van een nieuw besluit.

Wat je uit deze statistieken - zie krantenknipsel hieronder - kunt leren? Een uitspraak van de Immigratie en Naturalisatiedienst lijkt het laatste woord over iemands lot als asielzoeker, maar de praktijk wijst anders uit. Je kunt het maatschappelijk stempel ‘uitgeprocedeerd’ op je voorhoofd hebben, maar intussen nog volop kansen hebben op een vergunning.

O ja, en het leert ook nog dit: wie de helpers van asielzoekers verwijt dat zij hen ‘valse hoop’ bieden, heeft wel wat uit te leggen. Teevens asielbeleid blijkt minder ‘sluitend’ dan hij het zelf doorgaans presenteert.

Zelfs het doorgaans weinig migratiegezinde weblog GeenStijl - zie link hieronder - brak deze week een lans voor de krakende vluchtelingen.

Het lijkt een kwestie van tijd tot de overheid een verbeterd terugkeerbeleid met een nieuw pardon besluit. Of blijft de situatie gewoon zoals die is?

‘In vijf stappen naar de Dienst Toekomst & Vertrouwen’, mijn idee voor een ander terugkeerbeleid ‘Wie tegen illegaliteit is, kan nauwelijks om een nieuw pardon heen’ - Martijn Stronks leert uit de geschiedenis van de pardonregelingen dat deze historisch onvermijdelijk zijn, zolang het asielbeleid niet ‘sluitend’ is Weblog Geenstijl betoogde deze week: stuur ze terug of houd ze hier, maar deze onmenselijke situatie kan zo niet blijven voortduren
Journalist, gespecialiseerd in boerenprotesten