Aan journalisten is bepaald geen gebrek in politiek Den Haag. Tegenover bijna ieder Kamerlid staat wel een lid van het perskorps. Als de Tweede Kamer volgende week terugkeert van reces zullen zij ons weer van een gestage stroom aan Haagse berichten voorzien.

Over hamerstukken, hoorzittingen, vragenuurtjes, prinsjes- en bijltjesdagen. Maar vooral: over het drama dat politiek nu eenmaal met zich meebrengt.

Welke Europese functie weet Nederland straks binnen te slepen? Haalt Rutte II de eindstreep? Hoeveel concessies moet de PvdA aan de VVD doen en vice versa? Wat wordt de volgende wilde manoeuvre van Wilders en de overgebleven zijnen? Hoe geloofwaardig is het leiderschap van Diederik Samsom nog?

Hoe is de sfeer? Wat zijn de verhoudingen? Wie heeft het voor het zeggen? Stuk voor stuk belangwekkende vragen, voor wie het politieke spel graag op de voet volgt. Maar het is ook een beetje zoals veel sportjournalistiek: veel aandacht voor de spelers en de clubs, minder voor de bal en welke kant die precies oprolt.

Wat door de aandacht voor het spel wellicht onderbelicht blijft, is het beleid dat het kabinet ons de komende tijd zal voorschotelen. De wetten en amendementen die parlementsleden in voorbereiding hebben. De budgetten die de komende tijd opnieuw verdeeld worden. En, belangrijker nog: de plannen die door anonieme ambtenaren op de ministeries worden bekokstoofd voor de langere termijn.

Daarom vroegen wij ons af: wat zit eraan te komen? Waar moeten we de komende tijd op letten? Maar ook: op welke departementen blijft het oorverdovend stil? Wat laat de politiek liggen? En: hoe veranderen Haagse besluiten straks de alledaagse werkelijkheid?

We werken als redactie gezamenlijk aan een groot overzichtsartikel waarin we de belangrijkste debatten, plannen en besluiten binnen onze expertisegebieden op een rij zetten. Een alternatieve agenda voor wie de politiek wil volgen zonder al te veel aandacht voor de politici en hun perikelen.

Zo staan er, bijvoorbeeld, belangrijke besluiten over de verruiming van bevoegdheden van de nationale inlichtingendiensten op stapel, die correspondent Surveillance Maurits Martijn nauwgezet gaat volgen. Ook komen er besluiten aan die gevolgen zullen hebben voor de kunstsector, waar correspondent Cultuur Lynn Berger naar gaat kijken.

Maar wij weten natuurlijk niet alles. Voor dit en komende artikelen willen we daarom graag een beroep op de vakkennis en expertise van jullie, onze leden. Welke debatten en besluiten - in uw sector of vakgebied - zijn het volgen of uitpluizen waard? Welk beleid is op komst en welke maatregelen blijven achterwege? Natuurlijk, niet alles kunnen we volgen of verslaan, maar niettemin: alle input is welkom.

De gemeenteraad: best belangrijk Dit is niet de eerste zoektocht die we met onze lezers ondernemen. In deze oproep vroeg ik leden en lezers om mee te denken over ‘lokale thema’s die overal spelen’. Er werden honderden suggesties gedaan via mail, twitter en onder het stuk. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zocht ik een aantal van de gesuggereerde kwesties uit. Lees de oproep hier terug Wijze raad voor de gemeenteraad van morgen Op mijn zoektocht naar ‘lokale thema’s die overal spelen’ stuitte ik op nieuwe politiek, burgers die zelf hun budget beheren en verschillende antwoorden op de vraag hoe belangrijk lokale democratie nu echt is. In dit artikel vat ik de belangrijkste conclusies samen en is de hele serie terug te lezen. Volg hier mijn zoektocht terug