Bijzonder aan werken bij De Correspondent is dat je de ruimte krijgt voor het journalistieke experiment. Het afgelopen jaar heb ik mij kunnen vastbijten in een aantal moeilijk te onderzoeken dossiers, zoals online privacy, internationale spionage en de toepassing van risicomodellen in de financiële wereld. Ik heb gelukkig de tijd kunnen nemen om goede journalistieke methodes te ontwikkelen waarmee ik nieuwe informatie naar boven kon halen.

Samen met Maurits heb ik bijvoorbeeld een aantal verhalen gemaakt over hoe we online gevolgd worden door Deze verhalen zijn ook met twee journalistieke prijzen beloond. We hebben het netwerkverkeer afgetapt en geanalyseerd. We konden spinnende woordvoerders en en draaiende pr-medewerkers van bedrijven ontwijken en gewoon zelf onder de motorkap van onze pc’s en kijken welke persoonlijke data nu eigenlijk worden ontfutseld.

We zijn ook zelf data zijn gaan verzamelen. Samen met Ton Siedsma van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom heb ik onderzoek gedaan naar wat metadata nu eigenlijk over ons vertellen. Siedsma heeft een week lang zijn metadata gelogged en, met enig angst en beven, aan mij gegeven om te analyseren. We konden hieruit een redelijk accuraat en precies portret maken van het

En we zijn pas net begonnen.

Het komende jaar staan er nog veel meer ambitieuze projecten op stapel en wil ik nog veel meer lekkere nerderige verhalen maken.

Maurits en ik gaan bijvoorbeeld onderzoeken wie er aan surveillance verdient, oftewel: hoe het surveillance-industrial complex werkt. Ik wil kijken of we game-elementen kunnen gebruiken voor het vertellen van verhalen. Ik ga mij verdiepen in hoe de grenscontroles zijn veranderd - de grens is tegenwoordig vooral een informatiefilter geworden. En ik zal de ontwikkelingen rondom de nieuwe Wet openbaarheid van bestuur (Wob) blijven volgen.

Dit kan ik alleen doen als u ons blijft lezen en delen. En als u mij blijft tippen, bekritiseren en natuurlijk: blijft steunen.

Vimeo
Blijf je ons steunen? Wil je ook het komende jaar een verdere ontwikkeling van De Correspondent mogelijk maken? Verleng dan je lidmaatschap met een jaar voor maar 60 euro! Klik hier om te verlengen, bijna 10.000 leden-van-het-eerste-uur gingen je al voor

Een paar verhalen die ik graag nog eens deel:

Niemand weet wie onze staatsschuld bezit Het is een simpele en belangrijke vraag die niemand blijkt te kunnen beantwoorden: aan wie is de Nederlandse overheid precies de staatsschuld schuldig? Zelfs de schatkistbewaarder tast in het duister. Lees verder Vergeet Plasterk, de Amerikanen kunnen er toch wel bij Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de 1,8 miljoen metadata die door de Nederlandse inlichtingendiensten zijn verzameld. Maar het belangrijkste zal waarschijnlijk niet aan de orde komen: dat de Amerikanen al jaren probleemloos toegang hebben tot de grote Nederlandse netwerken. Lees verder Amerikaanse spionage: de Nederlandse overheid staat erbij en kijkt ernaar Gisteren schreef ik hoe Amerika probleemloos toegang heeft tot een groot deel van de Nederlandse digitale infrastructuur. Vandaag reconstrueer ik wat de Nederlandse overheid daartegen doet. Het korte antwoord: bitter weinig. Lees verder De echte prijs van kernenergie? Onbetaalbaar. Kernenergie zou relatief veilig, schoon en goedkoop zijn. Maar nieuw onderzoek laat zien dat dit misleidend is. Als je de risico’s eerlijk berekent, is kernenergie minder veilig en véél duurder dan gedacht. Lees verder Jouw aandacht wordt talloze malen per dag aan de hoogste bieder verkocht Zonder dat je het weet, word je iedere dag tientallen keren in milliseconden geveild op online advertentieplatforms. Hoe gaat deze veiling, waarmee vele miljoenen per jaar worden verdiend, precies in zijn werk? Lees verder Waarom het venijn van de crisis in de staart zit Dat de crisis werd veroorzaakt door banken en financiële instellingen die veel te grote risico’s namen, is bekend. Minder bekend is waarom ze blind waren voor die enorme risico’s. De reden: een wiskundig model dat de zwarte zwanen en dikke staarten over het hoofd zag. Lees verder De wondere wereld achter het weerbericht Het lijkt zo routineus en zo simpel: iedere dag krijgen we aan het einde van het nieuws te horen wat voor weer het morgen wordt. Maar hoe wordt het weer eigenlijk voorspeld? En waarom kunnen we niet verder dan tien dagen voorspellen? Een kijkje achter de schermen van het uiterst complexe proces van de weersvoorspelling. Lees verder Elke mail die je verstuurt heeft de AIVD en de NSA in de cc Elke dag versturen we achteloos miljarden e-mails de wereld over. Die mails leggen enorme afstanden af voor ze een seconde later bij de ontvanger aankomen. Wij volgden een e-mail van begin tot eind en ontdekten: iedere mail die je verstuurt is een potentiële groepsmail, met talloze bedrijven en inlichtingendiensten als mogelijke onderscheppers. Lees verder