Over krap vier maanden gaat in het kader van decentralisatie het volledige Nederlandse zorgstelsel op de schop. Zware zorgtaken die nu nog worden geregeld door de overheid worden met ingang van 2015 de verantwoordelijkheid van gemeenten. Van psychiatrie tot thuiszorg, van geriatrie tot jeugdzorg.

Elke gemeente heeft speciale ambtenaren aangesteld/is speciale ambtenaren aan het aanstellen/moet nog speciale ambtenaren aanstellen die in hun gemeente verantwoordelijk worden voor het inkopen en verdelen van de zorg.

Maar wie zijn die ambtenaren eigenlijk?

Wat is hun achtergrond? Hebben zijn ervaring met werken in de zorg, of gaan zij een voor hen geheel nieuwe taak op zich nemen? Op welke manier worden de zorginkopers voorbereid op de decentralisatie? Worden ze überhaupt geschoold? En door wie dan?

Wat zijn hun eigen verwachtingen van dit nieuwe zorgsysteem? Wat is hun motivatie om deze belangrijke taak op zich te nemen? Waar gaan zij straks zorg inkopen, en waarom precies daar? Wie vragen zij zelf om advies over dit nieuwe systeem? En vooral: waarom zijn juist zij de aangewezen persoon om te bepalen wie recht heeft op welke zorg, voor hoelang, en tegen welke prijs?

Kortom: wie gaat vanaf 1 januari 2015 onze zorg inkopen? Ben je of ken je zelf een inkoopambtenaar, of heb je anderszins interessante inzichten over de aanstaande decentralisatie, dan kom ik graag met je in contact. Dan kan hieronder of via vera@decorrespondent.nl

Waarom komt er een nieuwe wet maatschappelijke ondersteuning? Even geleden werd het nieuwe voorstel voor de Wet maatschappelijke ondersteuning bekend. 750.000 mensen krijgen te maken met minder zorg en meer eigen verantwoordelijkheid. Wie is daarmee geholpen? Lees de explainer hier terug De nieuwe jeugdzorgwet wordt precies verkeerd ingevoerd Vanaf januari 2015 zijn in Nederland de gemeenten verantwoordelijk voor het aanbod, de regulering en de financiering van de jeugdzorg. Denemarken heeft zeven jaar geleden een vergelijkbare decentralisatie uitgevoerd. En wij staan op het punt hun belangrijkste lessen te negeren, ontdekte gastauteur Tamara Woestenburg. Lees het verhaal hier terug Politiek min de poeha: wat staat ons te wachten uit Den Haag dit jaar? Vandaag keert de Tweede Kamer terug van reces. Een goed moment om vooruit te blikken op het komende politieke jaar. Correspondenten en lezers maakten samen deze alternatieve agenda - met zeven dossiers om in de gaten te houden en een overzicht van de interessantste experts en sleutelpolitici om te volgen. Lees het verhaal hier terug