Wie gaat straks onze zorg inkopen?
Op 1 januari 2015 verandert het Nederlandse zorgstelsel ingrijpend. Zware zorgtaken die nu nog worden geregeld door de overheid worden de verantwoordelijkheid van gemeenten. Daarvoor aangewezen ambtenaren gaan de zorg voor hun regio inkopen. Maar wie zijn die ambtenaren eigenlijk? Ik hoor het graag.
Over krap vier maanden gaat in het kader van decentralisatie het volledige Nederlandse zorgstelsel op de schop. Zware zorgtaken die nu nog worden geregeld door de overheid worden met ingang van 2015 de verantwoordelijkheid van gemeenten. Van psychiatrie tot thuiszorg, van geriatrie tot jeugdzorg.
Elke gemeente heeft speciale ambtenaren aangesteld/is speciale ambtenaren aan het aanstellen/moet nog speciale ambtenaren aanstellen die in hun gemeente verantwoordelijk worden voor het inkopen en verdelen van de zorg.
Maar wie zijn die ambtenaren eigenlijk?
Wat is hun achtergrond? Hebben zijn ervaring met werken in de zorg, of gaan zij een voor hen geheel nieuwe taak op zich nemen? Op welke manier worden de zorginkopers voorbereid op de decentralisatie? Worden ze überhaupt geschoold? En door wie dan?
Wat zijn hun eigen verwachtingen van dit nieuwe zorgsysteem? Wat is hun motivatie om deze belangrijke taak op zich te nemen? Waar gaan zij straks zorg inkopen, en waarom precies daar? Wie vragen zij zelf om advies over dit nieuwe systeem? En vooral: waarom zijn juist zij de aangewezen persoon om te bepalen wie recht heeft op welke zorg, voor hoelang, en tegen welke prijs?
Kortom: wie gaat vanaf 1 januari 2015 onze zorg inkopen? Ben je of ken je zelf een inkoopambtenaar, of heb je anderszins interessante inzichten over de aanstaande decentralisatie, dan kom ik graag met je in contact. Dan kan hieronder of via vera@decorrespondent.nl