Bizarre taferelen bij de Amerikaanse douane Elke keer als ik in de rij bij de Amerikaanse douane sta, krijg ik klamme handjes. Terecht, blijkt uit dit geweldige stuk dat schrijver Niels Gerson Lohman voor het literaire tijdschrift Das Magazin schreef. De auteur wilde na een jaar reizen - langs onder andere Sri Lanka, Singapore, Maleisië, Jemen - New Orleans bezoeken, de stad waar zijn vader – die een jaar geleden overleed – een grote liefde voor had. De ervaring die Gerson Lohman toen bij de Amerikaanse grens had, zorgde ervoor dat hij nooit meer naar dat land terug wil. Waarom ik nooit meer naar Amerika ga (1.700 woorden)

  

De moord op ex-spion Alexander Litvinenko In 2006 stierf de Russische ex-spion Alexander Litvinenko. Hij was vergiftigd met het radio-actieve gif polonium-210. Onderzoeksjournalist Will Storr reconstrueert zijn dood nauwkeurig in dit uitgebreide artikel op readmatter.com. Storr levert een journalistiek hoogstandje af door het verhaal op te schrijven als een thriller en tegelijkertijd de harde wetenschap van het vergiftigingsproces helder uiteen te zetten. Wetenschaps- en misdaadjournalistiek in één artikel. Dan krijg je als lezer prachtige zinnen voorgeschoteld als: ‘And it is at this point that the elements of science become the elements of murder.’ Bad Blood - The life and death of Alexander Litvinenko (8.800 woorden)


Bestrijd geweld op dezelfde manier als een besmettelijke ziekte Gary Slutkin is een Amerikaanse arts. Jarenlang bestreed hij in Afrika epidemiën van infectieziekten als tuberculosis, cholera en AIDS. Moe van alle ellende besloot hij terug te gaan naar de VS. Maar daar zag hij ineens een vreemde parallel: het toenemende wapengeweld in arme buurten in de VS vertoonde precies dezelfde kenmerken als een epidimie van een infectieziekte. Met andere woorden: een geweldspleger ‘besmet’ de rest van zijn omgeving. Aangezien Slutkin voor zo’n epidemie een nauwekeurig plan van aanpak kende, besloot hij dat toe te passen in een wijk in Chicago. Met verbazingwekkend succes: 67 procent minder geweld. Toch ondervond Slutkin weerstand. Want als je geweld als een infectieziekte beschouwt, waarom zou je daders dan nog straffen? Let’s treat violence like an contagious disease (video, 14 minuten)

 

Hoe banken nu geld verdienen aan slechte hypotheken Ik ben een groot fan van de New York Times rubriek It’s the Economy, die economie nuchter en feitelijk benadert. Vorige week was er een mooie aflevering over de aantrekkende huizenmarkt in de Verenigde Staten. Maar het verhaal gaat eigenlijk over herverdeling van geld. Door de crisis en de executieverkopen is er een kapitaalstroom op gang gekomen van ‘subprime’ kopers naar rijke banken en ondernemers. Boom, bust, flip (1.150 woorden) There’s a (private) app for that! Nathan Heller gaat voor The New Yorker op pad met jonge internetondernemers in Silicon Valley. Wat zijn hun idealen, hoe denken zij over zakendoen en geld verdienen, en welke rol speelt ‘technologie’ in hun leven? (Antwoord: voor deze hipster-entrepreneurs is ‘tech’ het antwoord op alles.) Een mooi inkijkje in een steeds invloedrijkere scene, dat eindigt met een belangrijke kritische observatie: deze generatie ondernemers, denkers en idealisten keert zich in toenemende mate af van publieke en gezamelijke systemen en oplossingen, en zoekt haar heil in privatisering. Bay Watched: How San Francisco’s new entrepreneurial culture is changing the country (8.400 woorden)