Spring naar inhoud

Vrijhandel: slecht voor ons, goed voor Oekraïne?

Marine Le Pen (Front National) en Helmut Scholz (Die Linke) waren fel tegen. Maar gisteren ging een ruime meerderheid van de handelscommissie van het Europees Parlement akkoord met een spoedprocedure voor het goedkeuren van het vrijhandelsverdrag met Oekraïne.

Het nu blokkades opwerpen voor het associatieverdrag met Oekraïne met als centraal onderdeel een Deep and Comprehensive Free Trade Area zou een fataal politiek signaal zijn richting het land dat zwaar lijdt onder de Russische invasie, vonden haast alle politieke partijen, inclusief de groenen en de sociaaldemocraten. Ze wilden alles op alles zetten om te zorgen dat het Europarlement het verdrag zo snel mogelijk, bij de eerst volgende zitting in Straatsburg, goedkeurt.

In een andere zaal besprak de landbouwcommissie van het Europarlement dezelfde middag een rapport over het vrijhandelsverdrag met Amerika. De pijnlijke conclusie ervan: afsluiten van het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) zal leiden tot een daling van de toegevoegde waarde van de landbouwsector in de EU met 0,5 procent. Dit omdat onder meer de rundvleessector in de VS grootschaliger en efficiënter is. Het afbreken van handelsbarrières zal daarom vooral de VS winst opleveren.

Weinig onderwerpen die de gemoederen in Brussel zo verhitten als TTIP. Vooral de linkse fracties betwijfelen of het wel een zegen is voor de Europese economie en vrezen dat het een afbraak van de bescherming van milieu en consument zal betekenen.

Maar het is in deze zeer gespannen tijden even niet opportuun af te vragen of het vrijhandelsverdrag met Oekraïne wel zo heilzaam is. En dat is helemaal niet zo zeker. Een verkenning van de Friedrich Ebert Stiftung wijst uit dat het verdrag de Oekraïense economie wellicht een prikkel zal geven, maar op de korte termijn de arbeidsmarkt flink kan ontwrichten en veel sociaal leed kan veroorzaken.

Helmut Scholz merkte gisteren op: ‘Bij elke normale overeenkomst discussiëren we twee jaar lang over alle aspecten, maar nu hameren we het erdoorheen.’

Soms laten de omstandigheden je nu eenmaal geen ruimte om alles tot op de bodem uit te zoeken, zeggen zij die deze spoed verdedigen. Maar of ze daarmee de Oekraïners een dienst bewijzen is nogal ongewis.

De verkenning van de Friedrich Ebert Stiftung Stuk over de slag om het vrijhandelsverdrag met de VS
Correspondent Europa tussen macht en verbeelding