Ik ben een groot fan van Freakonomics, het blog over statistiek en gedragseconomie. Onlangs herpubliceerde Freakonomics een fraaie podcast over de ‘dwaasheid van voorspellingen.’ Waarom zitten onze moderne waarzeggers er zo

Een deel gaat over waarom we zoveel waarde hechten aan voorspellingen. Dat heeft mede te maken met dat we zo weinig over slechte voorspellingen horen. Nicholas Nassim Taleb mag overal verkondigen dat hij de crisis zag aankomen. Maar van al die andere mensen de crisis compleet hebben gemist, hoor je niets. 

Een leuk item gaat over Pandora, de online muziekdienst. Die heeft een sterk voorspellend algoritme dat miljoenen liedjes in kleine brokjes stuk slaat en na een aantal bewerkingen adviezen kan geven welke muziek je nog meer leuk zal vinden. Daarmee doet Pandora in feite een voorspelling. Het fascinerende is natuurlijk dat zoiets menselijks en creatiefs als muziek zich ook laat onderwerpen aan koude statistiek. En Pandora doet het niet eens zo slecht.

In de overige reportages wordt verteld over de slechte voorspellingen van top-financials, over hoe moelijk en belangrijk gewasvoorspellingen zijn en over een van mijn favorieten: het werk van politicoloog Philip Tetlock. Hij liet 300 politieke experts allerlei gebeurtenissen in 12 verschillende landen voorspellen. De uitkomst? Met kop of munt kom je bijna net zover. 

The Folly of Prediction De podcast op de oorspronkelijke pagina doet het niet meer. Beluister ’m daarom hier.