Joris Luyendijk noemde haar ooit ‘een van de slimste journalisten waarmee ik ooit hebt samengewerkt.’ Ik zou daaraan aan kunnen toevoegen: en een van de origineelste.

Zelf zou ze beide complimenten uit bescheidenheid afdoen als overdreven.

Maar overdreven zijn de complimenten allerminst, want slim en origineel is ze. Haar naam: Thalia Verkade (1979). En haar nieuwe functie, vanaf vandaag: correspondent Vindingrijkheid & Vernieuwers.

Mijn geschiedenis met Thalia gaat terug tot de geboorte van nrc.next in 2006: samen behoorden wij tot de eerste groep redacteuren van deze nieuwe ochtendkrant. Ik op de binnenlandredactie, Thalia - afgestudeerd als slaviste en vloeiend spreker van het Russisch - op de buitenlandredactie.

Thalia’s verhalen behoren steevast tot de categorie: ‘Hoe kom je er op?!’

Daar leerde ik Thalia al snel kennen als een van de meest originele, energieke en geestdriftige journalisten van de krant. Haar verhalen behoorden steevast tot de categorie: ‘Hoe kom je erop?!’ Over de fileproblematiek in Nederland in één klap zouden kunnen oplossen bijvoorbeeld. Of over stiekem hun Wikipedia-pagina’s bleken te herschrijven. Ook was ze een begenadigd fact checker: zo’n type journalist dat altijd dieper en dieper wil graven dan ieder ander om de feiten boven tafel te krijgen.

Haar tomeloosheid en originaliteit bleef niet onopgemerkt. In 2012 kreeg ze haar droombaan: Rusland-correspondent voor NRC Handelsblad en nrc.next. Maar dat bleek toch niet de beste plek voor haar. Te veel, schrijft ze zelf op De Correspondent, voelde ze zich geroepen te schrijven over ‘hoe erg sommige dingen zijn.’ En natuurlijk, daar draait veel journalistiek ook om: vertellen wat er mis is in de wereld.

Maar Thalia’s hart ging altijd al meer uit naar wat tegenwoordig met een deftig woord constructive journalism heet. Daarmee wordt uitdrukkelijk niet ‘goed-nieuws-journalistiek’ bedoeld - uitsluitend schrijven over wat er goed gaat in de wereld. Nee, constructive journalism wil laten zien hoe de wereld werkt en hoe de wereld kán werken. Het gaat over problemen én oplossingen; over geslaagde én mislukte innovaties; over bewuste én toevallige inventiviteit.

Wij zijn ontzettend blij dat Thalia over de vindingrijkheid van de mens en de vernieuwingen die dat met zich mee kan brengen. Of juist hoe die vernieuwingen door diezelfde mens worden tegengewerkt. Lees vooral haar introductiestuk daarover. En volg haar natuurlijk

Hier wil Thalia als correspondent over gaan schrijven Vandaag begin ik als correspondent Vindingrijkheid & Vernieuwers. En dat schrijf ik op een QWERTY-toetsenbord. Achter dat toetsenbord gaat ruim een eeuw aan hoop op vernieuwing schuil - én wanhoop op het uitblijven ervan. Een perfect begin van mijn zoektocht naar wat de mens vooruithelpt en wat niet. Lees hier het introstuk van Thalia