Mini-docu: In deze dierentuin worden nieuwe soorten gekweekt

Jos de Putter
Correspondent Webdocumentaires

In deze dierentuin in Californië is iets bijzonders aan de hand. Hier wordt namelijk gewerkt aan de genetische reproductie van met uitsterven bedreigde diersoorten. Zal de dodo binnenkort weer levend rondlopen? Videocorrespondenten Eline Jongsma en Kell O’Neill doen verslag.

Vimeo plaatst cookies bij het bekijken van deze video Vimeo

Ooit zijn alle dieren gered van de ondergang. Noach bouwde een Ark en nam alle diersoorten mee aan boord. Na de zondvloed zwierven ze weer uit over de aarde.

Mooi verhaal. Minder mooi: ieder jaar sterven volgens experts tussen de procent van de diersoorten uit. Een enorm verschil, wat weer te maken heeft met het feit dat we niet eens bij benadering weten hoeveel soorten onze planeet telt.

Hoe dan ook, als dit percentage betrouwbaar is moeten we volgens de meest conservatieve schattingen aannemen dat er ieder jaar tussen de tweehonderd en tweeduizend soorten verdwijnen. Van volkomen onbekende boomtorretjes tot de imposante .

De nieuwe Noach is een duo wetenschappers, hun Ark is een onderzoekscentrum in Californië. Oliver Ryder en Jeanne Loring hebben het plan opgevat om van lang geleden ingevroren huidcellen van dieren via stamceltechnologie ‘nieuwe dieren’ tot leven te wekken. Zo verslaat de wetenschap de natuurlijke loop der dingen.

Meer films over de toekomst?

Filmmakers Kel O’Neill en Eline Jongsma bezochten het centrum voor hun driedelige filmreeks 3 x Utopia. Ze hebben de afgelopen drie weken drie initiatieven gepresenteerd waarin mensen oplossingen zoeken voor bedreigingen van het bestaan. Soms ogen die oplossingen vreemder dan de bedreiging - maar ze geven ons reden tot overpeinzing.