Ik weet bijna niets van de Verenigde Staten. Wat ik wel weet, komt uit en de Donald Duck. Ik ben een Amerika-ondeskundige. Ik woon nu weliswaar een paar maanden in Amerika, maar dat helpt niet: hoe langer ik er woon, hoe minder ik van Amerika begin te begrijpen.

  • Waarom kan ik hier zomaar een handgranaat kopen (maar niet zomaar contactlenzen)?
  • Waarom zitten er zo veel gaten in de wegen in een land waar de auto heilig is?
  • Waarom ben ik bijna altijd de enige witte als ik de bus neem?

Ik dacht dat ik Amerika kende van tv. Quod non. De cultuurschok is groter dan ik had verwacht. Daarover ga ik persoonlijke essays en reportages schrijven: over alle Amerikaanse dingen die ik niet begrijp of die ik schokkend vind.

Ik beloof dat ik niet zal schrijven over New York. Of over Apple. Of over Hillary. Dat laat ik aan de Amerikadeskundigen.

Uitvalsbasis is mijn veranda in St. Louis, een stad in de midwest, aan de Mississippi. Een demografische doorsnee van Amerika. Een microcosmos. Een skybox. Om Amerika te begrijpen is St. Louis een betere plek dan New York.

Een correspondent moet niet alleen achter een bureau zitten (of op zijn veranda). Daarom ga ik ook rondrijden, in mijn oude Lexus. Ik neem een camera mee om de dingen die ik niet snap te fotograferen. Ik ga essays met foto’s maken.

En als jullie tips hebben waar ik naar toe kan rijden, hoor ik dat graag. Ik ben hier nieuw, en ken de weg niet. Alle goede ideeën binnen 250 mijl van mijn veranda maken een serieuze kans.

Deze stukken schreef ik eerder voor De Correspondent

Welkom in Piketty City De Franse econoom Thomas Piketty verwierf wereldfaam met zijn theorie over de groeiende ongelijkheid in de wereld. Maar hoe ziet die theorie er in de praktijk uit? Gastcorrespondent Arjen van Veelen verhuisde onlangs naar de Amerikaanse stad St. Louis, waar de levensverwachting tussen stadsdelen maar liefst vijftien jaar kan verschillen. Een verslag in woord, beeld en kaart uit Piketty City. Lees hier het eerste stuk van Arjen van Veelen De rellen in St. Louis gaan niet over politiegeweld, ze gaan over ongelijkheid Niet ver van Arjen van Veelens nieuwe huis in St. Louis werd afgelopen weekend een zwarte tiener doodgeschoten. Sindsdien zijn er elke dag onlusten en demonstraties in de meest gesegregeerde stad van Amerika. Een verslag in woord en beeld. Lees hier de update van Arjen van Veelen