Spring naar inhoud

De man die de tijd uitvond

Kijk even naar het kopje koffie op je bureau. Zie je er iets vreemds aan? Nee? Dan kijk je niet goed. Want achter de kopje koffie gaan eeuwen aan baanbrekende innovaties schuil.

Dat is in een notendop het onderwerp van een boek getiteld How We Got To Now van de Amerikaanse populair-wetenschappelijke schrijver Steven Johnson. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar beveel het wel al van harte aan na een interview met de schrijver te hebben gezien in het satireprogramma The Daily Show With Jon Stewart.

Daarin geeft Johnson een paar kleine geschiedenislesjes over de meest vanzelfsprekende dingen die ons in het moderne leven omringen (iets wat ik zelf ook probeer in mijn serie getiteld Wereldwonderen Beter Bekend Als Het Dagelijkse Leven). Een van de leukste anekdoktes: vroeger had ieder stadje in de VS ‘zijn eigen tijd’. Niemand die dat een probleem vond, maar door de aanleg van spoorwegen moest de tijd tussen de verschillende stadjes worden gelijkgeschakeld. In het boek komt de man die de ‘gestandaardiseerde tijd’ uitvond uitgebreid aan bod.

Het is een inspirerende, alternatieve manier van naar de geschiedenis kijken - een geschiedenis die doorgaans wordt bepaald door oorlogen en grote leiders. Maar de echte grote leiders: dat zijn die onbekende mensen die het kopje of de tijd uitvonden. Het boek is trouwens ook een tv-serie geworden. Hier vind je de trailer:

Lees hier mijn eerste van Zeven Wereldwonderen Beter Bekend Als Het Dagelijkse Leven terug Bekijk hier het interview met Steven Johnson terug Hier vind je het boek How We Got To Now
YouTube
De trailer van How We Got To Now
Oprichter