Zijn hele leven lang al is Oscar David gefascineerd door macht. Dat heeft alles te maken met zijn Joodse afkomst. Zijn ouders overleefden ternauwernood de Holocaust. Zijn grootouders werden omgebracht in Auschwitz. Zo’n familiegeschiedenis is een confrontatie met de ultieme machteloosheid: voortbestaan is soms afhankelijk van krachten die je niet in de hand hebt.

Dat besef is voor David het begin geweest van een levenslange zoektocht naar de principes van macht en machteloosheid, die nu uitmondt in een rijke studie, Hij haalt er ongelofelijk veel in overhoop: persoonlijke ervaringen (een retraite in Auschwitz, een dodelijk ongeval in de Pyreneeën), voorbeelden uit zijn (David heeft talloze leiders geadviseerd uit de wereld van bedrijfsleven en overheid) en theoretisch onderzoek.

We hebben allemaal te maken met machtsverhoudingen, in organisaties of in welke relatie dan ook. Toch is er geen diploma voor macht

Zonder macht kunnen we niet. Maar, en dat is de centrale stelling van zijn boek, een integere uitoefening van macht is mogelijk. Wat het vooral vraagt is zelfonderzoek en reflectie. Verschillende routes stippelt David daarvoor uit: de weg van de loutering, theoretisch inzicht of spiritueel bewustzijn. Op dergelijke manieren kunnen we de uitwassen van een instinctgedreven macht - hij noemt dat macht 1.0 - overwinnen. Van power over naar power to: iets groters dienen dan jezelf. Verantwoordelijkheid dragen.

Ik denk dat zijn boek waardevolle inzichten bevat, niet alleen voor CEO’s van internationals of DG’s van ministeries, maar voor iedereen. We hebben allemaal te maken met machtsverhoudingen, in organisaties of in welke relatie dan ook. Toch is er geen diploma voor macht. Bovendien hebben we het er veel te weinig over.

Een verhelderend gesprek met een deskundige die ervan overtuigd is dat we in het centrum van de macht mensen nodig hebben die een louteringsproces hebben doorgemaakt.

Podcast: Niet iedere baas van een woningbouwcorporatie is een Maserati-rijdende zonnekoning De woningcorporatie Haag Wonen wordt geleid door Karin van Dreven (Schiedam, 1957). Van Dreven is niet bepaald het stereotype vastgoedbaas. Maar ze heeft wel een uitgesproken visie op het belang van goed wonen. Luister hier het interview terug Podcast: Waarom ondernemers de nieuwe wereldverbeteraars zijn Als oprichter van War Child heeft Willemijn Verloop (Utrecht 1970) zich vijftien jaar lang ingezet voor het opbouwen van iets positiefs op de donkerste plekken op aarde. Nu stimuleert zij jonge sociale ondernemers, die met hun bedrijf de wereld willen verbeteren. Luister het interview hier terug